Probleme cauzate de design responsive

In web design, un design responsive este mai mult decat o prioritate. Rar se mai concepe un site web care sa nu fie compatibil cu orice fel de dispozitiv mobil. Dar, din pacate si designul resposive are metehnele sale.

O prima problema cauzata de folosirea unui design responsive este folosirea multor imagini care duce la o incarcare grea. Optiunile de folosire optima a imaginilor intr-un site web ar fi:

– Crearea unei imagini la o dimnesiune potrivita pentru cea mai mare rezolutie a monitorului, ca apoi sa se foloseasca browserul web pentru a redimensiona imaginea.

– Crearea mai multor imagini de acelasi fel dar dimnesionate diferit pentru fiecare dintre rezolutiile monitorului care le va afisa. Apoi se va folosi CSS3 media pentru afisarea imaginilor dorite.

– Crearea mai multor imagini iar apoi folosirea platformei de dezvoltare JavaScript JQuery sau a altor limbaje de criptare pentru a livra cea mai buna imagine in functie de proportiile browserului.

Alta problema intampinata in folosirea designului responsive o reprezinta viteza, din doua considerente: timpul de realizare a unui site web cu design responsive va fi mai indelungat, iar apoi anumite pagini web realizate in acest fel se vor incarca mai greu. Desigur, cea mai importanta problema este viteza de incarcare a site-ului: o incarcare greoaie nu ajuta la optimizarea pentru motoarele de cautare, iar numarul vizitatorilor va scadea drastic.

Din ce motiv un site web se incarca mai greu daca are un design responsive? Problema apare in momentul in care se asociaza cate o imagine cu fiecare break point. Cum fiecare dintre ele este descarcata, nu conteaza versiunea site-ului pe care browserul o va afisa. Din nou se ajunge la problema cauzata de imagini intrucat pentru a crea un site care sa fie corect afisat pe browserul pentru desktop trebuie folosite imagini de dimnesiuni mari si chiar daca se micsoreaza, ele tot raman incluse in CSS si sunt descarcate in acest fel.

O buna solutie ar fi folosirea unei forme de criptare pentru modificarea imaginilor care sunt descarcate pentru a le face cat de mici si rapide posibil. Sau, o allta solutie ar fi crearea unui site web separat special pentru mobil.

Nu in ultimul rand apare problema felului in care un site cu design responsive este perceput de catre client. In web design, parerile, nevoile si cerintele clientului sunt pe primul loc. Dar este nevoie de o buna intelegere a clientului despre ceea ce inseamna design responsive. De aceea, accentul va cadea pe trasaturile caracteristice ale site-ului, pe publicul-tinta pe care clientul il are sau si-l doreste si evident, pe tipurile de dispozitive de pe care se va accesa respectivul site web.

Asadar, pentru a putea fi apreciat de catre toti utilizatorii, un site cu design responsive necesita unele eforturi, dar in acelasi timp evolutia tehnologiei ne impinge si ne determina sa depasim orice impedimente.