Testarea paginilor web si a aplicatiilor pentru dispozitive mobile

In procesul de realizare a unor pagini web sau aplicatii pentru dispozitive mobile, unul dintre pasii cei mai importanti il reprezinta testarea paginilor web. Doar asa se poate asigura functionarea perfecta si mai ales experienta pe care o ofera utilizatorilor prin testarea paginilor web.
Ce presupune testarea paginilor web?

In primul rand, inainte de a lansa o aplicatie sau o pagina web trebuie sa ne asiguram ca arata bine. Se va verifica partea grafica, afisarea corecta a continututlui paginii web si desigur, functionalitatea acesteia. Testarea paginilor web se va face pe toate dispozitivele mobile pentru care a fost creata.

Primul pas in testarea paginilor web se face propriu-zisa prin validarea HTML pentru a ne asigura ca nu exista nicio eroare majora. Chiar daca nu valideaza functionarea perfecta a respectivei pagini web, ne ajuta sa eliminam orice eroare din timp.

Apoi urmeaza testarea respectivului site web sau aplicatie pe toate browserele posibile. De asemenea, ajuta si testarea paginilor web pe diferite sisteme de operare (Mac OS sau Linux) pentru ca desi un site web poate arata bine pe Windows Internet Explorer, e posibil sa fie perceput total diferit de Macintosh Safari.

Optiunile de testare pe dispozitive mobile sunt: testarea pe dispozitive reale sau testarea folosind emulatoare.

Cea mai buna metoda de testare a unui site web sau a unei aplicatii web pentru mobile este desigur, incarcarea sa pe un dispozitiv mobil. Asta presupune postarea pe un server web si apoi navigarea acelor pagini web de pe dispozitivele respective.

In cazul in care nu exista posibilitatea testarii pe cat mai multe dispozitive mobile se pot folosi simulatoarele pentru desktop, Android, iPhone si iPhone/iPad, Blackberry, Windows 7 Phone etc. care permit testarea designului unui site web de pe desktop, chiar daca nu arata toate trasaturile acestuia. De exemplu, in loc de folosirea degetului pentru touch screen se va folosi mouse-ul, dar pentru testarea partii de afisare si chiar a partii grafice a unei pagini web poate reprezenta o alternativa buna. De asemenea, exista si simulatoare online care permit testarea aplicatiilor, desi sunt mai limitate decat cele pentru desktop. (DeviceAnywhere, Opera Mini Simulator sau dotMobi Emulator). Si folosirea unui instrument precum Browser Cam poate ajuta la testarea online.

O pagina web sau o aplicatie creata pentru dispozitivele mobile are de multe ori alte functionalitati decat un site web obisnuit creat pentru orice fel de dispozitiv. De aceea, testarea completa este poate una dintre cele mai importante etape in realizarea sa pentru a asigura functionalitatea perfecta.