Cum se creeaza un logo puternic

Un logo puternic presupune mai mult decat un simbol si un text. Trebuie gandite mai multe scenarii si situatii pentru un logo, iar in acelasi timp acesta trebuie sa se distinga prin autenticitate si unicitate.

O prima conditie pe care trebuie sa o indeplineasca un logo pentru a putea fi considerat puternic este sa fie usor de recunoscut. Logo-ul va reprezenta imaginea unei companii, iar in realizarea unui site web este esentiala folosirea respectivului logo. O alta regula in construirea unui logo este folosirea a nu mai mult de trei culori. Putine exceptii au reusit sa sparga aceasta bariera si sa se remarce, mentinandu-si locul in topul logo-urilor de succes. Dintre acestea amintim logo-ul Jocurilor Olimpice, Google, NBC sau Apple (intre 1976-1998). Insa pentru a respecta prima regula in constructia unui logo puternic, si anume recogniscibilitatea, este esentiala simplitatea, claritatea si alegerea unor culori cat mai relevante pentru compania respectiva.

De asemenea, orice element din logo care nu are nicio utilitate se va elimina. Nu trebuie sa fie incarcat, si mai ales trebuie luata in considerare posibilitatea de reproducere a acestuia pe diferite produse.

In web design crearea unui logo este primordiala pentru realizarea unui site web. Daca sigla nu exista deja, ea va fi prima creata in procesul de branding. Imaginea companiei incepe cu crearea logo-ului, implicit a brandului, iar apoi continua cu realizarea website-ului si o promovare online, dar si offline a acestuia.

Forma unui logo este un alt element important. O forma geometrica complicata (neregulata) va ingreuna atat intelegerea logo-ului respectiv, sau a mesajului pe care il transmite, cat si reproducerea sa pe orice tip de produs.

O alta regula in crearea unui logo este lizibilitatea textului, in cazul in care acesta exista. Nu are voie sa produca ambiguitati sau confuzii.

Atat simbolul grafic, cat si textul care il va insoti au rolul de a raspunde intrebarilor: Cine? Ce? si De ce? De ce avem nevoie de un logo? Intelegerea ca un logo este imperios, si nu un element grafic de care ne putem lipsi este primul pas. Cui se adreseaza produsele sau serviciile oferite de compania noastra? Este logo-ul perceput corect de catre acestia? Care este scopul logo-ului? In general scopul sau este crearea unei imagini a companiei. Este un prim indiciu despre activitatea acesteia care se va imprima in mintea consumatorului daca se folosesc culorile, (cuvintele sau literele) si formele potrivite.

Totodata, in realizarea unui logo trebuie sa se tina cont de activitatea firmei astfel incat sa nu se produca nicio neconcordanta intre acestea.

Pentru a putea atinge perfectiunea, un logo trebuie sa fie nemuritor. E just ca se practica din ce in ce mai des schimbarea imaginii (rebranding), insa de multe ori asta denota instabilitate. Ne vom intoarce la prima regula si vom vedea ca pentru a fi usor de recunoscut nu are voie sa se schimbe de indata ce apar alte tendinte in design sau in web design. Chiar daca un site web realizat pentru o companie poate benefica de imbunatatiri, este important ca logo-ul sa se pastreze impreuna cu culorile, textul si forma sa.

Un site web modificat complet in urma schimbarii de imagine va putea produce o pierdere mare a numarului de clienti sau vizitatori tocmai din lipsa logo-ului creat initial care se impregnase in mintea acestora.