Caracteristicile unui site de prezentare accesibil

Accesibilitatea unui site web mai ales a unui site de prezentare este imperioasa pentru succesul acestuia. O accesare usoare a site-ului de prezentare va imbunatati peformanta si va spori sansele de reusita prin cresterea veniturilor unei afaceri.

In web design, accesibilitatea se traduce prin usurarea experientei vizitatorilor de a gasi informatia pe care o cauta simplu si rapid.

Care sunt caracteristicile unui site web accesibil si usor de utilizat?

• Compatibilitatea cu dispozitivele mobile sau, altfel spus, un design responsive se impune in realizarea unui site de prezentare.

• Accesibilitatea tuturor utilizatorilor, indiferent de abilitatile sau dizabilitatile acestora. Un site care se respecta se adreseaza atat nevazatorilor, cat si celor varstnici sau persoanelor cu dizabilitati. Desigur, asta necesita aplicarea unor tehnici speciale de web design (aplicatii de recunoastere a vocii: transforma vocea in text, sau sisteme de citire care transpun textul in voce etc.).

• O buna arhitectura a site-ului si structurarea informatiei bine planificata. Pentru ca un site de prezentare sa fie usor de accesat, organizarea informatiei din continut nu trebuie neglijata. Sectiunile si categoriile unui site trebuie sa prezinte informatiile in asa fel incat sa fie usor de gasit. Empatia cu utilizatorul va ajuta la structurarea mai buna a informatiei.

• Incarcarea rapida a site-ului. In mod evident, un site web care se incarca in mai mult de 5 secunde va fi abandonat. Totodata, o viteza mica de incarcare nu va ajuta la o buna pozitionare a site-ului in motoarele de cautare. Pentru a spori viteza de incarcare trebuie optimizate imaginile, codul sursa al site-ului, baza de date si de asemenea, se va putea folosi si CDN (Content Delivery Network).

• Navigarea eficienta. O navigare usoara, fara confuzii este esentiala. Poate fi redata de un meniu cat mai simplu, iar in cazul site-urilor cu multe pagini web meniul se poate gasi sub forma unei liste (drop-down menu). Alt element ce faciliteaza navigarea pe un site web este permiterea de explorare a continutului dupa mai multe criterii: prin evidentierea unor topuri, cele mai cautate sau cele mai bine cotate pagini etc. Si pozitionarea buna a link-urilor interne astfel incat toate paginile site-ului sa fie interconectate vor usura navigarea utilizatorului.

• Compatibilitatea cu diferite browsere. Neglijarea compatibilitatii unui site web cu un tip de browser poate avea efecte negative asupra accesarii site-ului respectiv. Oricat de mult evolueaza browserele, tot mai apar incompatibilitati intre unele site-uri si modul in care un browser le interpreteaza.

• Un continut usor de ”scanat”. Inca de la primul contact, utilizatorul are tendinta de a citi sau de a se uita rapid pe anumite pagini web pentru a isi da seama daca corespunde nevoilor sale. Asadar, titlurile si subtitlurile, listele si paragrafele vor usura citirea pentru utilizator. De asemenea, informatia cea mai importanta sau relevanta se va comprima in prima parte a continutului (in meniu, in antet sau chiar si in logo).

Un site prietenos trebuie sa fie in primul rand un site usor de gasit, de accesat si care permite o navigare simpla si eficienta. Avand caracteristicile de mai sus, este foarte probabil ca un site de prezentare sa se bucure de convertirea unor simpli utilizatori in clienti sau parteneri de afaceri.