Tendinte in Web Design pentru anul 2015

Daca in anul 2014 am observat ca in web design se preferau formatul landscape, efectele parallax si site-uri web bazate pe o singura pagina, anul acesta au inceput sa apara noi tendinte in web design. Vom aminti cateva dintre cele mai importante tendinte in web design.

1. Designul responsive – nu se va demoda niciodata avand in vedere viteza cu care se dezvolta tehnologia. Rolul designerilor web nu este doar acela de a reusi sa prezinte continutul unui site web intr-un mod cat mai atragator, ci de a oferi utilizatorilor posibilitatea de naviga usor pe un site web orice fel de dispozitiv mobil ar folosi.

2. Parallax Scrolling – se mentine in topul tendintelor de web design si anul acesta datorita usurintei de navigare pe care o ofera unui site web: mai putine click-uri si mai mult scroll lasand informatia sa “curga”. Iar trecerea de la o pagina web la alta se face mult mai rapid si mai discret.

3. Flat design (designul plat) infloreste de la an la an fiind un design preferat in detrimentul designului skeuomorphism sau a altor tipuri de design realist. El va “cuceri” fiecare pixel datorita felului in care se consuma continutul unui site web. In imperiul UI (User Interface) designul plat cu siguranta este considerat o tehnica favorabila de web design. Este o abordare minimalista si simplista in care claritatea, culorile aprinse dar si imaginile sau graficile plate vin in ajutorul unei navigari placute si usoare a utilizatorului.

4. Slideshow design va fi folosit din ce in ce mai des in realizarea site-urilor pentru mobil. Este o buna modalitate de a expune continutul site-ului intr-un spatiu compact. Permite crearea unui site web curat si usor vizibil pentru utilizator. De asemenea, este preferat in situatiile in care se doreste ca site-ul sa se impuna prin imagini dispuse secvential.

5. Graficile web revin in randul tendintelor de web design. Pentru ca se pune accent din ce in ce mai mult pe impactul vizual, s-a tot comprimat informatia intr-o maniera grafica, rezultand popularitatea infograficelor. La fel ca infograficele, graficile web comprima cantitati mari de informatie incluzand elemente ce permit interactiunea fizica a utilizatorului cu informatia. Capteaza imediat atentia utilizatorului retinandu-l mai mult timp pe un site web. Este preferat mai ales datorita faptului ca ofera personalitate si unicitate unei pagini web.

6. Flexibilitate in typography. Sunt trei aspecte esentiale care ofera inteligibilitate textului din continutul unui site web: marimea fontului, latimea coloanei si distanta dintre randuri. Dupa numeroase cercetari s-a ajuns la concluzia evidenta, de altfel, ca fonturile mari atrag atentia si vor permite mai multor utilizatori sa citeasca un text. Este ceea ce se numeste “repsonsive typography”.

7. Imagini de fundal (background) de mari dimensiuni. Impreuna cu efecte subtile de parallax si alegerea unor fonturi mari, anul acesta se mizeaza foarte mult si pe imaginile de fundal de mari dimensiuni. Acest stil poate fi considerat ca fiind “impus” de Apple si Google Nexus.

Nu am expus toate tendintele in web design. Mai sunt desigur o multime de elemente componente ale designului web de care se va tine cont in realizarea unui site cu design unic.