Web development

Pericolele si beneficiile Web Development-ului

Internetul inseamna in primul rand diversitate – a ofertei, dar mai ales a cererii – si de aceea atunci cand cineva decide sa promoveze un produs, un set de servicii sau o opinie in mediul online, trebuie sa isi puna o intrebare in legatura cu cel mai potrivit mod de a o face. Oamenii au asteptari diferite de la mediul online si de aceea informatia trebuie sa ajunga la ei intr-un mod care le este pe plac cat mai multora (asta daca nu se decide informarea unei nise specializate pe un anumit domeniu).

Astfel, oferirea unui site actual, cu informatii complete si complexe, cu un design atractiv si o interfata usor de inteles si de utilizat devine o necesitate pentru oricine care vrea sa se lanseze in mediul online. Cu alte cuvinte, este nevoie de o treaba foarte buna facuta in domeniul web development-ului.

Pentru fiecare insa, acest termen poate desemna ceva diferit. Web development poate varia de la crearea unei singure pagini de text la cele mai complexe aplicatii online, modele de afaceri electronice sau retele sociale . Bineinteles, nu trebuie uitate nici designul web, oferirea de continut pentru site, configurarea serverelor si a retelei de securitate. Multe din aceste sarcini nu pot fi realizate decat in echipe (companiile mari cu site-uri foarte complexe au chiar sute de angajati numai in acest domeniu), dar pentru un proiect de o mai mica amploare sarcinile pot fi duse la capat de un singur dezvoltator web.

Un puzzle complicat, bazat pe intelegerea clientilor

Atunci cand se realizeaza o pagina web, sunt cateva intrebari esentiale la care trebuie sa se raspunda. Cu siguranta, un astfel de proiect inseamna mai mult decat un antet, cateva categorii si articole de continut. De o deosebita importanta este si masura in care site-ul raspunde nevoilor celor care apeleaza la el, daca acesta este sau nu memorabilsi daca reuseste sa ii convinga pe oameni sa revina pentru a cauta si afla si mai multe informatii. Cei responsabili de web development stiu acest lucru si de aceea isi pun experienta si creativitatea in slujba obtinerii site-ului ideal pentru cerintele fiecarui client.

In acest proces, cel mai bine este sa se porneasca de la vizitatorii site-ului, de la nevoile si dorintele acestora. Astfel, nu trebuie incercat sa se replice ceea ce s-a mai vazut pe alte site-uri, ci trebuie creat un continut si un design cat mai originale posibil, dar care sa si raspunda cerintelor persoanelor tinta. Atunci cand un client cere anumite modificari sau doreste ca site-ul sau sa arate ca altul pe care l-a vazut, el ia in calcul propriile asteptari si dorinte, fara insa a se gandi si la ce cauta piata in acel domeniu. Astfel, este nevoie de multa intelegere intre client si cel responsabil de web development, dar si de dorinta primului de a porni de la cerintele reale ale clientilor sai.

Vezi oferta
services-2-big

Cu alte cuvinte, web developmentul este un puzzle, unul in a carui rezolvare trebuie sa se porneasca de la corelatia dintre cerere si oferta, dar si unul care poate fi rezolvat intr-o varietate de moduri.

Cele mai utilizate limbaje de programare

Dezvoltarea site-urilor web se face prin intermediul codurilor de programare, acestea alcatuind limbaje de programare. Atunci cand se alege cea mai buna varianta, trebuie avut totusi in vedere ca nu exista un limbaj de programare universal recunoscut ca fiind cel mai bun.In schimb, un programator poate alege optiunea care sa se potriveasca cel mai bine nevoilor clientului, bazandu-se pe functiile sau specificarile pe care acesta si le doreste. Iata care sunt si cele mai posibile variante care pot fi utilizate:

  • HTML este limbajul standard care structureaza si formateaza continutul pe paginile web. Elemente precum titlul, antetul, textul si link-urile sunt incluse in documentele HTML. Practic, este una dintre principalele tehnologii utilizate pe Internet si piatra de temelie a tuturor site-urilor.
  • CSS-ul, in combinatie cu HTML, permite unui programator sa defineasca aspectul si formatul mai multor pagini deodata, setand culorile, fondul si fonturile.
  • JavaScript este un limbaj de programare care aduce la viata animatii, jocuri, aplicatii, efecte dinamice si interactive. Este unul dintre script-urile care functioneaza in browser-ul clientilor, putand fi utilizat chiar si fara conexiune la Internet.

Toate site-urile au nevoie sa fie stocate pe un server, de aceea se folosesc si limbaje de programare specifice serverelor. Dintre acestea, PHP este utilizat in proportie de 75 %, fiind si gratis si avand o baza de sustinatori foarte mare, in timp ce Java, care functioneaza cu o viteza foarte mare, este preferat de dezvoltatorii site-urilor mari, precum Amazon sau Apple Store.