Web design: calitatile esentiale ale unui site web

 

In web design exista cateva calitati sau caracteristici la care vom fi cu gandul intotdeauna cand vom crea un proiect, de orice natura ar fi acesta: site web de prezentare, magazin online sau aplicatie web. Aceste calitati sunt imperioase intrucat ele fac legatura dintre proiect si utilizatorul final, denotand modul in care acesta din urma priveste proiectul respectiv.

Lasand la o parte tendintele in web design si axandu-ne mai mult pe experienta utilizatorului (UX), sunt cateva calitati pe care nu le putem ignora cand incepem un proiect de web design.

Calitatile esentiale ale unui site web

1. Accesibilitatea – am mai scris in repetate randuri ca accesibilitatea unui site web este absolut necesara, chiar daca foarte adesea este ignorata. Chiar daca unele probleme de interactiune pot fi remediate pe parcurs, exista multe persoane cu diferite dizabilitati care nu pot beneficia de o navigare usoara pe un site web si de serviciile pe care acesta le ofera, ceea ce creeaza doua probleme majore: pe de-o parte acestia sunt pusi in dificultate si nu isi pot rezolva anumite probleme, iar pe de alta parte orice afacere ar putea avea de suferit prin pierderea substantiala a unor clienti.

Din acest motiv, orice proiect de web design se va crea cu gandul la utilizatorii ce pot avea diferite dizabilitati motorii, auditive, de vedere sau cognitive in asa fel incat navigarea pe un site web, de exemplu, sa nu mai reprezinte o povara pentru nimeni.

2. Compatibilitatea – plecand de la compatibiliata cu browserul, cu sistemul de operare si ajung la compatibilitatea cu toate dispozitivele care apar (tablete, telefoane inteligente, ceasuri sau televizoare inteligente) un site web creat va trebuie sa le bifeze pe toate acesta, altfel ajungem la prima problema mentionata mai sus si anume accesibilitatea.

In stransa legatura cu experienta utilizatorului, compatbilitatea in web design este o calitate greu de trecut cu vederea. Avand in vedere numarul mare al utilizatorilor de Internet care se folosesc de o multime de dispozitive mobile pentru a naviga pe diverse site-uri web, imposibilitatea de a accesa un site din cauza incompatibilitatii poate fi un urias inconvenient pentru orice afacere.

3. Performanta – la fel de importante ca primele doua, in web design performanta unui site web se refera la viteza de raspuns a acestuia, dar si la designul responsive sau, pe scurt, la cat de rapid se incarca un site. Putini utilizatori sunt aceia care pot acorda rabdarea necesara unui site web care se incarca greoi.

Stim deja ca testul primei impresii se realizeaza in primele 5 secunde de la accesarea unui site, iar aceste 5 secunde includ si timpul de incarcare a acestuia. Asadar, se impune optimizarea sa astfel incat viteza de incarcare sa fie acceptabila. Nevoia unor site-uri web rapide este evidenta avand in vedere numarul crescator al utilizatorilor de dispozitive mobile cu conexiune WI-FI.

4. Usurinta de utilizare – nu putem vorbi despre experienta utilizatorului daca nu ne referim si la modul de utilizare a unui site web. In web design, usurinta de utilizare se obtine numai prin intelegerea deplina a nevoilor si cerintelor utilizatorilor. In acest fel, meniul de navigare va fi intuitiv si usor de folosit, butoanele CTA ii vor indemna sa le apese, iar formularele unui site vor fi cu certitudine completate.

Incarcand sa para diferiti, multi web designeri sau proprietari de pagini web se abat de la cateva reguli de web design, incalcand si aceasta regula importanta: usurinta si cursivitatea in folosirea unui site. Desigur, pentru aceasta calitate se impune o cunoastere a publicului tinta si empatia cu acesta.

5. Actualizarea – e dificil sa incepem un proiect de web design daca nu luam in calcul si actualizarea sau improspatarea sa. Nimeni nu va fi atras de un site web invechit. De aceea, continutul trebuie sa fie tot timpul actualizat, relevant pentru utilizatorii vizati si mai ales original.

Lasand la o parte beneficiul pe care il va aduce pentru motoarele de cautare, continutul actualizat trebuie creat in principal pentru vizitatori. Indiferent de aspectul nemaivazut al site-ului, daca nu dispune de un continut pe masura sunt slabe sansele sa isi indeplineasca obiectivul. Tot la acest capitol aminitim importanta eliminarii linkurilor expirate si redirectionarea acestora catre paginile valabile.

Am observat ca in web design, indiferent de obiectivul pe care il va avea proiectul final, nu putem ignora importanta performantei, a accesibilitatii, a usurintei de utilizare, a actualizarii si a compatibilitatii acestuia intrucat aceste 5 calitati sunt pilonii fundamentali in crearea unei experiente reusite utilizatorilor in raport cu respectivul site web.


Prioritatile unui site web responsive

Desi tabletele si telefoanele inteligente si-au facut aparitia pe piata acum aproximativ 10 ani, notiunea de web design responsive a inceput sa se raspandeasca abia acum 3-4 ani si inca mai sunt destule site-uri web care nu dispun de un astfel de design.

Stim deja ca gigantul motor de cautare Google s-a ocupat intens de aceasta problema schimbandu-si algoritmii de cautare si acordand prioritate acelor pagini web care dispun de un web design responsive sau care au o versiune separata pentru mobile si se afiseaza corect indiferent de dispozitivul folosit de catre utilizatorul final. Totodata, Google penalizeaza site-urile neprietenoase cu dispozitivele mobile prin pozitii scazute pe paginile de rezultate ale sale.

In ciuda acestei conditionari pe care a lansat-o Google, foarte multi proprietari de site-uri web nu se conformeaza si risca sa piarda un numar considerabil de vizitatori, respectiv de clienti. Cu atat mai grav este pentru acele site-uri web construite recent care nu indeplinesc cerintele de accesibilitate si usurinta de utilizare pentru orice dispozitiv folosit.

Web designerii si programatorii nu vor urmari doar sa obtina un web design atractiv ci, in acelasi timp, acesta sa intampine nevoile si cerintele utilziatorilor, iar prin intermediul sau o afacere sa genereze profit. Iata o lista de indicii ce trebuie luate in considerare pentru a afla daca un site web este prietenos cu dispozitivele mobile sau daca are un web design responsive:

1. Se afiseaza corect pe diferite dispozitive: intrucat dispozitivele mobile se gasesc in forme si dimensiuni diferite cu ecrane de la 3 inchi pentru telefoanele inteligente pana la 7 inchi pentru tablete, e important ca un site web sa se afiseze corect pe toate acestea.

Pentru a afla daca un web design a fost realizat corect se pot efectua gratuit teste pe urmatoarele site-uri web: Design Modo’s Responsive Test sau Responsive Design Test de la Studio Press. In trecut, site-urile foloseau URL-uri separate pentru versiunile mobile ale site-ului sau aveau continut diferit pentru mobile si desktop. Folosirea unui layout responsive este probabil cea mai buna optiune in prezent.

2. Cat de usor pot utilizatorii de dispozitive mobile sa duca pana la capat sarcinile uzuale? Am stabilit deja ca spatiul ecranului unui dispozitiv mobil este mai mic decat al unui desktop. De asemenea, si modul de utilizare difera, atingerea ecranului fiind necesara in cazul mobilelor.

De aceea, introducerea unor date , de exemplu, nu ar trebui sa fie dificila pentru utilizatori. Putem cadea de acord ca interaciunea utilizatorului cu un site web este diferita in cazul acestor dispozitive. Recomandam plasarea usurintei de utilizare in topul prioritatilor. In acest sens, se recomanda folosirea unui font lizibil si permiterea utilizatorilor sa tasteze cu usurinta pe tastatura virtuala sau sa efectueze un apel accesand direct linkul.

3. Butoanele CTA trebuie sa fie centrate si proeminente: daca principalul obiectiv al oricarui site wbe este de a creste rata de conversie, atunci butoanele CTA nu au voie sa lipseasca sau sa nu fie vizbile. Asta presupune crearea unui web design axat pe utilizatori. Butonul CTA va fi plasat strategic astfel incat repozitionarea sa in functie de dispozitiv sa nu afecteze afisarea corecta.

4. Meniuri pe mai multe niveluri: pana de curand acest tip de meniu era o practica comuna ce permitea multor site-uri web sa arate toate optiunile posibile. In prezent o navigare curata si simpla nu este o optiune pentru un web design responsive, ci o necesitate.

Orice meniu realizat pentru un site web care se va afisa corect indiferent de dispozitiv va fi scurt si clar astfel incat navigarea sa fie intuitiva si simpla pentru orice utilizator.

5. Cum se efectueaza intoarcerea pe home page? Pare un lucru banal, insa este un aspect esential ce tine de web design. Cei mai multi utilizatori (indiferent de dispozitivul pe care il folosesc) se asteapta ca apasand pe logo sa revina pe prima pagina a respectivului site web. Din acest motiv recomandam legarea logo-ului cu prima pagina a site-ului printr-un link pentru a evita orice neplaceri cauzate utilizatorilor.

6. Cat de usor se efectueaza o cautare? Multe site-uri web introduc in designul lor filtrul de cautare. Este recomandat mai ales in cazul site-urilor de e-commerce. Insa daca aceasta cautare de produse sau servicii nu se realizeaza rapid si usor, recomandam implementarea unor functionalitati de auto-corectare sau auto-completare astfel incat sa nu apara riscul abandonului paginii de catre utilizatori.

7. Continutul site-ului poate fi accesat indiferent de dispozitiv: se intampla adesea ca anumite tipuri de continut (continutul video, de exemplu) sa nu poata fi accesat de pe dispozitivele mobile. Stim deja ca Flash, dar si alte formate video nu functioneaza corect pe multe dispozitivele mobile. Recomandam utilizarea HTML5 pentru continutul audio si video al site-ului.

Acestea sunt principalele recomandari ce pot fi urmate pentru obtinerea unui web design responsive sau a unei versiuni pentru mobile a site-ului astfel incat toti utilizatorii sa beneficieze de aceeasi experienta placuta si usoara in raport cu navigarea pe un site web.