Servicii de web design – Cum poti evita neprofesionalismul?

 

Constructia unui site web prin apelarea la companii care ofera servicii de web design duce, in cele mai multe cazuri, la rezultate care denota profesionalism. Insa exista si cazuri mai putin fericite in care rezultatul final este un site web neprofesional pe care vizitatorii se vor grabi sa il abandoneze.

In cele ce urmeaza vom vedea care sunt cele mai frecvente greselil care se comit in timpul realizarii site-ului care pot lasa senzatia de diletantism si care pot fi observate de personae fara cunostinte inalte de web design.

  1. Folosirea incorecta a sabloanelor (templates): oricat de utile ar fi acestea si cat de mult ar scurta timpul de realizarea a site-ului, fara o personalizare adecvata a acestora, sabloanele pot dauna foarte mult unei afaceri reprezentate de un site web.

Personalizarea sablonului in conformitate cu brandul poate duce la un rezultat neasteptat de bun. O problema uzuala a unor site-uri web construite cu sabloane predefinite este o conexiune vizuala slaba intre logo si restul site-ului. Orice firma care ofera servicii de web design si utilizeaza sabloane pentru constructia site-urilor trebuie sa stie cum sa le personalizeze astfel incat sa nu apara disconcordante sau semene cu altele.

  1. Folosirea fundalelor de culori inchise: este o problema comuna de web design. Daca exista cateva site-uri web cu funal negru (sau de culoare inchisa) care raman atractive, aceasta exceptie nu se aplica in cele mai multe cazuri.

De obicei albul pentru fundalul unei pagini web este in topul preferintelor designerilor. Chiar si tonuri de gri pot fi alegeri bune, insa cu o retinere pentru tonurile inchise de gri care pot afecta negativ inteligibiliatea continutului scris.

  1. Prea multe butoane CTA egale ca dimensiune: o alta greseala pe care orice firma ce ofera servicii de web design ar trebui sa o evite. Fiecare pagina web ar trebui sa aiba un singur obiectiv, pe cand plasarea mai multor butoane CTA va distrage vizitatorii care nu vor sti in ce mod sa actioneze. Prea multe optiuni inseamna mai mult timp pentru a lua o decizie care poate duce la abandonul respectivei pagini.

Recomandam eliminarea butoanelor redundante si crearea unuia singur care sa denote scopul final al site-ului. Fie ca este un buton de autentificare sau unul de selectare, acesta trebuie sa fie proeminent si sa indice cat mai clar actiunea pe care o pot face utilizatorii.

  1. Lipsa contrastului intre fonturi si fundal: o alta problema de web design pe care multi o ignora. Typography are o importanta atat de mare in crearea unui site web incat de multe ori din cauza fonturilor neinteligibile sau din cauza unui contrast nereusit site-ul sufera de o rata mare de abandon.

Orice agentie care presteaza servicii de web design ar trebui sa stie treaba aceasta si sa tina cont de rolul fonturilor cand creeaza designul unui site web. Apare adesea si problema lipsei de contrast intre fonturile utilizate in titluri si cele folosite in text. Titlurile au un rol semnificativ si atat timp cat nu sunt evidentiate prin fonturi de dimensiuni mari si aldine va fi greu de obtinut o ierarhie vizuala.

  1. Inconsecventa in design: nu multe lucruri denota lipsa de profesionalism mai mare decat rupturile si abaterile de la stilul initial de design. Orice brand are nevoie de consecventa pentru a putea deveni regocniscibil. Aceasta consecventa e necesara atat in folosirea culorilor (culorile logo-ului, de exemplu, se vor regasi si in restul designului) cat si in folosirea fonturilor (mai mult de 3 fonturi diferite lasa senzatia de dezordine si nepasare).
  1. Tendinte in web design depasite: deisgur, nu orice site web trebuie creat respectandu-se cu strictete ultimele tendinte in web design, insa implementarea unor concepte de web design pe care utilizatorii nu se asteapta sa le ragaseasca poate avea repercusiuni negative asupra unui site web.

De exemplu, skeuomorphismul este din ce in ce mai rar intalnit din cauza umbrelor si a efectelor tridimensionale care nu sunt atat de apreciate de catre vizitatori. In acest sens nu putem ignora succesul designului flat care ajuta la obtinerea unei pagini web simple si usor de folosit.

  1. Probleme de inteligibilitate: ignorarea continutul scris e o greseala pe care multi proprietari de site-uri web o fac. Indiferent de calitatea acestuia, daca nu este lizibil este de prisos. De multe ori cele mai mici detalii (precum fonturi neclare si ilizbile si contrastul nepotrivit) pot fi in detrimentul intelegerii textului si, in consecinta, pot dauna intregii perceptii a utilizatorilor despre o anumita companie.

O firma ce ofera servicii de web design care se respecta va cunoaste in detaliu toate aceste probleme si le va ocoli cu success in realizarea site-urilor web. E important de retinut ca anumite detalii aparent nesemnificative precum dimensiunea fonturilor, culoarea fundalului, lipsa consecventei sau folosirea prea multor butoane pot compromite ata designul cat si perceptia utilizatorilor despre un anumit site.


De ce abanoneaza clientii cosul de cumparaturi?

Daca detii o afacere online probabil ca stii deja ca abandonul cosului de cumparaturi din partea vizitatorilor este o problema destul de mare. Asta se intampla din diferite motive: fie agentia care ofera servicii de web design si development la care ai apelat nu si-a facut intrutotul treaba, fie tu, proprietarul respectivului site web, nu iti cunosti publicul tinta, respectiv nevoile acestora.

In medie, aproximativ 70% dintre cosurile de cumparaturi sunt abandonate inainte de terminarea procesului de checkout. Iar asta este doar media. Pentru unele site-uri web de e-commerce procentele sunt mult mai mari. Vom vedea mai jos care sunt motivele pentru care cumparatorii abanoneaza procesul de achizitionare online a produselor.

  • Primul motiv pentru care utilizatorii abandoneaza cosul de cumparaturi il reprezinta costurile suplimentare neasteptate. Fie ca sunt taxe de transport, TVA sau alte costuri, acestea depasesc pretul la care ei se asteapta initial.
  • Un alt motiv il constituie simpla nevoie de cercetare si de informare din partea cumparatorilor. De fapt, este chiar al doilea motiv, conform studiilor realizate de statista.com, pentru care vizitatorii unui site web de e-commerce abandoneaza procesul de checkout. De aici poti deduce ca fie agentia ce ofera servicii de web design si development nu te-a ajutat indeajuns cu designul magazinului si o navigare eficienta, fie continutul site-ului tau nu este pe masura asteptarilor cumparatorilor.
  • Un al treilea motiv pe care il invoca cumparatorii este gasirea unui pret mai bun in alta parte. Acest motiv este unul de ingrijorare pentru orice proprietar de afaceri. Inseamna ca are competitori seriosi a caror strategie trebuie studiata si analizata cu grija, iar ulterior acesteia e nevoie de o optimizare sau chiar o refacere a site-ului. E momentul in care te decizi daca schimbi firma care iti ofera servicii de web design si web development sau schimbi intreaga strategie de marketing.
  • Navigarea site-ului este prea complicata: este un motiv des intalnit pentru care cumparatorii abandoneaza procesul de achizitie a unui produs. Navigarea, alaturi de aspectul designului si de continutul site-ului constituie unul dintre pilonii fundamentali ai unui site web, chiar daca este site de prezentare sau magazin online. Navigarea nu are voie sa fie complicata, ba dimpotriva trebuie sa fie chiar simpla si intuitiva, indiferent de sistemul de navigare pentru care se opteaza.
  • Un alt motiv pentru care cumparatorii nu finalizeaza procesul de achizitionare a produselor este durata prea mare a acestuia. O pagina de checkout complicata care solicita completarea prea multor date determina vizitatorii sa renunte la cumparaturi.
  • Poate unul dintre cele mai nefaste momente in care cumparatorii se decid sa abandoneze site-ul si sa nu mai revina niciodata pe acesta este caderea respectivului site web. Cel mai adesea se intampla din cauza unei gazduiri web slabe (picarea serverului). In acest caz se recomanda apelarea la firme serioase care ofera servicii de web design si development inclusiv gazduire web pe servere bine cotate.
  • Modalitatile de plata nu prezinta siguranta cumparatorilor: este un alt motiv serios pentru care se abandoneaza cosul de cumparaturi. Utilizatorii multor site-uri web de e-commerce sunt sceptici in privinta securizarii acestora si nu vor sa isi lase datele cu caracter personal pentru a evita orice risc. In acest sens recomandam certificarea SSL (Secure Socket Layer) pentru securizarea site-ului si pentru cresterea credibilitatii acestuia.

Cand este abandonul cosului de cumparaturi doar o parte a procesului de achizitie?

Chiar daca pare incredibil, abandonul cosului de cumparaturi uneori poate fi un lucru bun. Navigarea constituie o parte esentiala a procesului de convertire a vizitatorilor in clienti, iar multi cumparatori vor adauga produse in cos salvandu-le pentru mai tarziu. Dar pentru a te asigura ca acestia vor reveni pe site si vor finaliza procesul de achizitie e recomandat sa le reamintesti periodic prin e-mail de acest lucru.

Ce rol are designul paginii de checkout in abandonul cosului de cumparaturi?

Asa cum am mentionat si mai devreme se intampla ca procesul de checkout sa dureze prea mult pentru unii cumparatori. Asta se traduce printr-un design incarcat, o navigare greoaie sau printr-o strategie de marketing nepusa la punct. In acest sens e recomandat ca intregul site web sa se incarce rapid (si pe desktop si pe dispozitivele mobile), navigarea sa fie cursiva si intuitiva, iar pagina de checkout cat mai simpla posibil.
Designul unui site web are un rol major in cresterea ratei de conversie. Iata doar cateva aspecte ale paginii de checkout ce pot fi imbunatatite pentru prevenirea abandonului procesului de achizitionare din partea cumparatorilor:

  • Includerea unei bare care indica progresul si clarificarea fiecarui pas.
  • Permiterea editarii cosului de cumparaturi.
  • Includerea mai multor posibilitati de plata.
  • Asigurarea securizarii site-ului.
  • Permiterea de a salva si de a relua procesul mai tarziu.

Eficienta unui site web de e-commerce nu este chiar atat de greu de atins. E nevoie doar de o atentie deosebita la nevoile clientilor astfel incat acestia sa nu se simta niciodata neglijati sau nesiguri in momentul achiztionarii online a unui produs sau serviciu.