Web Design – 10 erori de evitat in webdesign

A. WEB DESIGN – 10 ERORI DE EVITAT

Oricare ar fi scopul unui site web (afacere, de informare, de divertisment) acesta are nevoie de un public tinta, si e musai ca in procesul de web design sa ne gandim la crearea unei experiente cat mai reusite acestuia.

Site-urile cu navigare cursiva, care sunt usor de accesat, care au continut relevant, butoane CTA (Call To Action) proemninte – cativa factori care determina usurinta de utilizare – primesc un raspuns bun din partea utilizatorilor finali, dar si din partea motoarelor de cautare. Ceea ce inseamna ca un web design centrat pe utilizator ajuta la atragerea atentiei audientei unui site web oferind o crestere semnificativa a vanzarilor si ulterior o crestere a profitului unei afaceri.

Dar, din pacate, multe pagini web sunt construie gresit, comitandu-se cateva erori de web design, mai precis de aplicabilitate, greseli ce pot costa intregul profit al unei afaceri:

1. Arii mici ce nu pot fi accesate prin click – se itnampla adesea sa gasim hyperlinkuri pe anumite site-uri care sunt prea mici pentru a putea fi apasate. Cu atat mai des se intampla asta in timpul utilizarii dispozitivelor mobile.

2. Continutul greu de scanat – constituie o greseala de web design perpetuata de cei care administreaza continutul unui site web. Este un aspect al uzabilitatii ingorat de multi web designeri. Atat timp cat continutul e greu de scanta, utilizatorii nu exrag informatiile utile de pe site constituind o experienta negativa.
Un web design perfect presupune si crearea unui continut perfect care se realizeaza daca acesta este impartit in sectiuni clare, se folosesc fonturi de dimensiuni mari, se utilizeaza contrastul, dar si imagini sau pictograme potrivite, titluti adecvate si nu in ultimul rand daca se prezinta doar informatiile necesare.

3. Umplerea unei pagini web cu prea multe informatii – alta greseala de web design ce afecteaza negativ experienta utilizatorilor. Daca vizitatorii sunt nevoiti sa urmeze o cale complicata in timpul navigarii sunt slabe sanse ca acestia sa revina sau sa il recomande altora. Un site incarcat inseamna un site greu de memorat.

4. Utilizarea gresita a paginarii – paginarea este extrem de folosita pentru in magazinele online cu o multime de produse sau care au liste lungi ce trebuie divizate in mai multe pagini web. Ceea ce reprezinta o solutie buna pentru un site web eficient intrucat prea multe produse pe o pagina pot ingreuna incarcarea paginii. Paginarea imbunatateste layoutul unui site web facand continutul mai convenabil si mai usor de asimilat.
Abuzul de paginare apare in momentul in care un continut abundent nu este impartit in mai multe pagini web pentru a creste numarul de vizualizari. Aspectul negativ al acestei inghesuiri este experienta neplacuta pe care o au utilizatorii care nu doresc sa dea scroll pentru a citi un articol foarte lung.
De asmenea, un alt efect negativ al acestei proaste paginari este pozitionarea pe motoarele de cautare. Crawlerele acestora indexeaza continutul paginilor, iar daca un singur articol este impartit in mai multe pagini rezulta o diluare a continutului daunatoare pentru optimizarea SEO. Asadar, paginarea trebuie folosita pentru liste sau pentru un numar mare de produse.

5. Titlurile dublate ale paginilor – folosirea unui titlu generic pentru mai multe pagini web constituie un aspect negativ din doua puncte de vedere: in primul rand pentru procesul de optimizare SEO (motoarele de cautare folosind aceste titluri pentru a depista informatia relevanta), iar apoi pentru utilizatori care se vor simti confuzi sa vada acelasi titlu de mai multe ori nestiind daca vor gasi sau nu ceea ce cauta.

6. Lipsa optiunii de cautare – filtrul de cautare si de sortare este o necesitate mai ales in cazul magazinelor online. Acestea ajuta utilizatorii sa gasesca cu o mai mare usurinta exact ceea ce cauta fara a fi nevoiti sa parcurga tot continutul site-ului. Majoritatea vizitatorilor unui site web nu sunt interesati de tot site-ul, ci sunt axati pe gasirea unor informatii specifice in cel mai scurt timp posibil.

7. Lipsa unei cai active de comunicare – imposibilitatea utilizatorilor unui site web de a comunica cu proprietarul este o mare eroare de web design, dar si de marketing. Formularul de contact ar trebui sa fie nelipsit. Totodata, cu cat mai multe canale de comunicare existente, cu atat mai multe sanse ca utilizatorii sa fie satisfacuti si sa creasca rata de conversie.

8. Pagini de checkout si formulare complicate – indiferent de formularul ce trebuie completat de utilizatori pentru a putea beneficia de un produs sau un serviciu, datele ce ii vor fi solicitate trebuie sa fie strict utile.

9. Solicitarea inutila a autentificarilor – putine lucruri ii deranjeaza pe vizitatori mai mult decat autentificarea obligatorie pe un site web. Desi este benefic pentru un site sa ofere aceasta posibilitate, trebuie utilizate moduri inovatore de a-i atrage pe utilizatori si de a-i convinge sa se inscrie, dar numai la libera lor alegere.

10. Erorile de tip 404 – lipsa personalizarii acestora sau neredirectionare 301 a linkurilor expirate denota diletansim in web design si nepasarea fata de utilizatori.

Trebuie retinut faptul ca un site web este pentru utilizatorii finali si mai putin pentru prorietari. Daca vizitatorii au o experienta placuta, scopul site-ului este indeplinit. Toti factorii de web design care influenteaza utilizarea site-ului trebuie sa ajute la eliminarea frustrarilor sau a altor sentimente negative.

B. 3 reguli pentru o navigare eficienta

Poate una dintre cele mai mari provocari in web design este crearea unei navigari reusite, eficiente care sa poate fi apreciata de catre utilizatori. Crearea navigarii poate fi considerata asemenea fundatiei unei case. Fara un plan bine pus la punct exista sanse mari de colaps indiferent de cat de reusit este aspectul unui site web.
Daca ne-am propus sa beneficiem de vanzari crescute sau de posibile conversii pe site-ul nostru, atunci trebuie sa investim timp in planificarea modului in care publicul tinta ava interactiona cu continutul acestuia si sa gasim cel mai intuitive mod de a-l organiza si de a-l reprezenta.

Cum definim navigarea?
Navigarea poate fi de mai multe tipuri, sau mai bine spus, exista mai multe moduri in care putem lua in calcul navigarea. Unanim acceptat, navigarea constituie un element central al unu site web care le permite utilizatorilor sa gaseasca ceea ce cauta fara confuzii sau clickuri inutile. In acelasi timp, navigarea este portita catre informatiile cele mai importante de pe site si ulterior catre generarea de vanzari.

In web design navigarea nu doar ca este indispensabila, ci este unul dintre elementele centrale – alaturi de aspect si continut – care alcatuiesc un site reusit sau, dimpotriva, unul neproductiv. Nu putem spune ca exista un singur mod corect de a o crea. Fiecare site web prezinta prorpriile provocari ce pot fi abordate in diferite moduri. Insa exista moduri de organiza continutul reducand considerabil riscul de a esua.

In continuare vom discuta cele trei reguli de baza de care trebuie sa tinem cont cand cream designul navigarii:
1. Definitivarea arhitecturii informatiei – planificare continutului pentru un site web mare este o sarcina de baza ce trebuie completata inaintea crearii designului navigarii. Intelegerea si manipularea continutului participa la formarea structurii unui site usor de navigat. Crearea designului navigarii inainte de a crea arhitectura informatiei reprezinta o greseala de web design ce trebuie evitata.

Este necesara abilitatea de a vedea imaginea per ansamblu cand vine vorba de arhitectura informatiei si mai mult decat atat trebuie sa putem vedea continutul din perspectiva utilizatorului. In genere, categorisirea continutului trebuie facuta din punctul de vedere al utilizatorului final astfel incat sa ii cream o experienta cat mai facila si placuta.

Pregatirea unei scheme a continutului necesita parcurgerea unor pasi, sau, altfel spus, raspunsul unor intrebari: ce pagini web sunt necesare? Are fiecare dintre acestea un obiectiv clar? Care este obiectivul principal al fiecarui tip de utilizator? Ce vom lua in considerare pentru a permite adaugarea facila a continutul pe viitor?
Pentru un web design reusit raspunsul acestor intrebari si intelegerea modului in care utilizatorii se raporteaza la continutul site-ului sunt fundamentale.

2. Mentinerea simplitatii – cu precadere in designul navigarii, simplitatea este cheie. Coplesirea utilizatorului cu prea multe optiuni si aglomerarea navigarii cu mult text consituie probleme serioase de web design ce vor afecta negativ experienta utilizatorului. O navigare simpla nu inseamna neaparat un site web cu informatii simple. Complexitatea unui site poate fi mascata si sintetizata intr-un mod care va inspira simplitate si usurinta de folosire. Aici intra arhitectura informatiei – pe care am planuit-o la punctul anterior – in scena.

3. Alegerea atenta a orientarii navigarii – dat fiind faptul ca ecranul unui computer de obicei este in format landscape, navigarea orizontala reprezinta adesea cea mai buna si echilibrata alegere. Insa, in functie de contextual fiecarui site web, dar si de tipul dispozitivului ce va fi folosit de catre utilizator pentru navigare, acesta poate fi si verticala. Cu precadere in e-commerce unde vom gasi categorii si subcategorii dispuse in meniul de tip lista.
Daca vom aborda o navigare verticala, putem ajusta denumira categoriilor cu pictograme. Sunt extrem de utile in special pentru utilizatorii de dispozitive mobile. In acest mod vom obtine un web design responsive atat de necesar in ultima vreme. Indiferent de orientarea pe care o vom alege, vom tine cont de numarul paginilor necesare si de prioritati.

Cu certitudine putem spune ca nu exista un singur mod de a crea o navigare perfecta pentru orice site web. Insa o abrodare iterativa a designului si a testarii – tinand cont de statisticile si conversiile respectivului site web – ne va purta catre cele mai bune rezultate.
Plecand de la gandul ca navigarea este asemenea motorului unui site web, trebuie sa avem grija ca aceasta sa fie simpla, intuitiva, predictabila, consecventa si, bineinteles, bine plasata. Nu putem ignora faptul ca tehnicile, tehnologiile si tendintele in web design sunt schimbatoare aducand noi provovari si inovatii.

C. Importanta infograficelor

Conceptul de a da o forma informatiei astfel incat sa fie usor de inteles prezentand-o grafic s-a raspandit rapid atat in web design cat si in alte domenii. Infograficele ajuta la transmiterea informatiei intr-un mod accesibil, prezentabil si eficient.

Infograficele sunt reprezentatii creative si ilustrative ale unei idei ce se doreste a fi transmisa. In crearea infograficelor, multi web designeri folosesc elemente variate precum culori, imagini, grafice si diagrame. Toate acestea au ca scop relatarea unei povesti in asa fel incat publicul tinta sa inteleaga cu usurinta procesul unei afaceri si sa asimileze niste statistici.
Un infografic reusit ilustreaza informatia intr-un mod usor de inteles adaugand context si claritate informatiei livrate. Cu alte cuvinte, simplifica o informatie complexa intr-un mod vizual care stimuleaza cititorul starnindu-i interesul.

De ce au infograficele un rol asa important in web design?

– Pentru ca sintetizeaza mesajul intr-un mod captivant pentru cititori.
– Permit o scanare rapida a contintului spre deosebire de metodele traditionale ce implica citirea unui intreg paragraf pentru a extrage o idee.
– Pentru ca atrag utilizatorii prin imagisitica si culorile vibrante.
– Pentru ca ajuta la construirea notorietatii unui brand.
– Pentru ca utilizatorii le vor distribui cu o mai mare usurinta (fata de continutul scris) crescand astfel traficului unei pagini web.

Cum se creeaza un infografic reusit?
Nu e usor lucru sa imbini tehnicile de web design cu cele de marketing prin continut astfel incat sa obtii un infografic bun, eficient si atragator. Dar exista, totusi, cativa pasi ce pot fi urmati pentru a obtine un infografic care sa aiba succes:

1. Stabilirea unui obiectiv clar – ideea de baza din spatele oricarui infografic este prezentarea unei idei complexe si a unor date mai putin accesibile intr-un mod atractiv si usor de inteles care sa capteze imediat atentia. Pentru asta e nevoie de stabilirea obiectivului. De ce? Pentru ca un infografic poate fi folosit pentru atingerea mai multor scopuri: cresterea vanzarilor, cresterea notorietatii unui produs sau chiar afisarea autorului ca un expert intr-un anumit domeniu.
Structura, designul si strategia de promovare a infograficului vor depinde de acest obiectiv clar stabilit.

2. Folosirea instrumentelor potrivite – pe cand de nelimitata poate fi imaginatia si creativitatea celui care realizeaza infograficul, pe atat de potrivite si competente trebuie sa fie uneltele necesare constuctie sale. De aceea se vor alege instrumentele potrivite – pentru a economisi timp. EWC Presenter, de exemplu, indeplineste aceste conditii. Pe langa faptul ca detine o biblioteca imensa de sabloane de infografice atragatoare ajuta si la crearea cu usurinta a infograficelor prin functionalitati de tip drag and drop.

3. Transmiterea unei povesti – in web design, prin orice element vizual se urmareste transmiterea unei mici povesti sau a unui mesaj. Altfel atragerea audientei este imposibila. Putem incepe prin identificarea unei probleme si sublinierea motivelor pentru care trebuie rezolvata. In general, exista unul sau doua puncte centrale in orice infografic. Iar sintetizarea rezolvarii in ilustratii informative reprezinta o solutie buna.

4. Folosirea combinatiilor potrivite de culori – intrucat prin ele se urmareste atragerea atentiei utilizatorilor, e nevoie de culori vibrante, deisgn inspirat si teme atractive. Insa, alegrea culorilor poate fi cel mai critic aspect al designului unui infografic.
Sunt, de obicei, doua abordari in selectarea culorilor: fie o combinatie a unor culori aleatoare pentru segmente diferite ale infograficului pentru a sublinia partile importante, fie identificarea unei teme centrale de culoori si apoi folosirea mai multor nuante diferite sau culori complementare. Oricare ar fi modalitatea de alegere a culorilor, ele trebie sa fie in concordanta cu obiectivele infograficului si cu publicul tinta.

5. Informatiile trebuie sa fie prezentabile – designul este inima unui infografic. Un design atractiv si informatii ilustrate in asa fel incat sa fie usor de interpretat reprezinta motivele pentru care infograficele au asa mare succes. De aceea, e necesara folosirea unor imagini de calitate, grafice si obiecte care sa dea viata infograficelor. Informatiile cele mai importante vor fi, desigur, subliniate prin culori puternice si proeminente.

6. Promovarea infograficelor – oricare ar fi motivul pentru care au fost create acestea trebuie facute publice si mai mult decat atat, trebuie sa devina virale. Folosind toate metodele de promovare disponibile vom raspandi infograficele astfel incat sa isi indeplineasca scopul.
Avantajul reprezentarii unor date este dat de posibilitatea de a descrie informatia intr-un mod oraganizat si cursiv. Realizarea corecta a infograficelor nu lasa loc interpretarilor gresite. De multe ori, datele statistice pot deveni plictisitoare, insa prin infografice ele devin mai simple si mai placute.

Imbinarea continutului scris cu elemente vizuale reprezinta o modalitate perfecta de a transmite cu o mai mare rapiditate si eficienta un mesaj clar cititorului. Infograficele constituie, asadar, o imbinare armonioasa a tacticilor de web design cu strategiile de marketing prin continut. Ele ajuta la revitalizarea continutului unui site web.