Optimizare SEO – Ajustarile necesare unui site web

Ajustarile necesare unui site web

Chiar daca un site web a fost actualizat si imbunatatit folosindu-se cele mei bune practici de optimizare SEO este esential de inteles ca Internetul nu este un loc static si ca algoritmii motoarelor de cautare se schimba de la zi la zi. Asadar, actualizarea unui site web trebuie facuta in mod regulat in functie de acestia.
Fie ca se apeleaza la un consultant SEO sau se construieste site-ul si CMS-ul acestuia (Content Management System) tinand cont de optimizare e important ca procesul de optimizare sa fie unul continuu pentru a ne asigura ca toata munca asidua se va vedea intr-un trafic mare si in cresterea ratei de conversie a respectivului site web.

Optimizarea SEO se va face tinand cont de patru elemente de baza: title tag, meta description, H1 tag si alt tag.

Title tag este linkul albastru afisat ca rezultat pe site-urile externe si in filele (tabs) browserului. Recomandat este ca titlul tag-ului sa nu depaseasca 65 de caractere pentru a fi mai usor ca motoarele de cautare sa il afiseze.

Meta description reprezinta textul care este inclus sub title tag. Este o descriere succinta (in jur de 155 de caractere) a continutului respectivei pagini web si este prima interactiune a vizitatorului cu site-ul. Este esential ca aceasta descriere sa fie cat mai relevanta si atragatoare pentru un site web.

H1 tag (Headline 1) este cel care indica crawlerelor ce anume vor gasi pe o pagina web. Ar trebui sa fie asemanator cu titlul paginii (title tag). Cand se creeaza acesta e recomandat sa avem in cap intrebarea pe care o vor avea utilizatorii legata de continutul unei pagini web.

Alt tags se afla in spatele descrierilor continutului vizual precum imaginile de pe un site web. Acestea descriu o imagine pentru motoarele de cautare pentru a le permite acestora sa o descifreze si sa o plaseze in contextul corespunzator. De asemenea, alt tags trebuie sa fie concise, descriptive si sa contina cuvinte-cheie relevante pentru a ajuta motoarele de cautare sa le interpreteze corect.

Chiar daca un site web a fost creat tinandu-se cont de optimizarea SEO, pe masura ce se adauga nou continut acestuia e usor sa se neglijeze cele mai bune practici.

In aceeasi ordine de idei, continutul duplicat este o alta problema ce poate dauna optimizarii pentru motoarele de cautare. Copiile multiple ale continutului vor reduce autoritatea unei pagini web, iar pentru ca Google filtreaza continutul duplicat e posibil sa se afiseze ca rezultat versiunea gresita. Cu alte cuvinte, motoarele de cautare sunt fortate sa decida ce versiune este cea mai relevanta.

Linkurile expirate reprezinta un alt detriment pentru experienta utilizatorilor care se va traduce prin scaderea ratei de conversie, implicit prin pierderea vanzarilor. Pentru motoarele de cautare, un link expirat indica o calitate scazuta a unui site web. Se intampla adesea ca o pagina web sa fie stearsa sau redirectionata, iar linkurile interne sa nu fie modificate.

Performanta unui site web are un impact deosebit asupra experientei utilizatorilor dar si asupra motoarelor de cautare. Viteza de incarcare a unei pagini web trebuie sa fie cat mai mare. Daca site-ul nu se incarca in aproximativ doua secunde, sansele ca acesta sa fie abandonat sunt maxime. Motoarele de cautare au crawlere create in asa fel incat site-urile care se incarca greu nu vor beneficia de indexare.

Procesul de optimizare SEO incepe inca de la alegerea numelui domeniului. Daca acesta nu este inca inregistrat se recomanda alegerea unui nume care sa contina cel putin un cuvant-cheie relevant pentru afacerea respectiva. Apoi se vor avea in vedere URL-urile. Si acestea necesita optimizare pentru motoarele de cautare. Scopul proprietarului unui site de prezentare sau al unui magazin online va fi sa ajute motoarele de cautare sa inteleaga continutul paginilor prin denumirile relevante ale linkurilor de acces. Se vor evita cuvintele de legatura „si”, „de”, „cu” „sau” etc. in interiorul URL-urilor. De asemenea, trebuie folosite cratimele pentru a desparti cuvintele in URL, nicidecum alte caractere.

Optimizarea prin linkuri externe este apreciata atat timp cat aceste linkuri sunt calitative. In mod ideal, continutul unui site web trebuie sa convinga vizitatorii sau proprietarii altor pagini web sa il distribuie in mod natural. Este o modalitate buna de a obtine autoritatea site-ului care este foarte importanta pentru motoarele de cautare.

Programele sau softurile de „link building” pot dauna optimizarii SEO existand riscul de a fi penalizat de Google. In acest sens e mai importanta calitateaa decat cantitatea. Crearea unei ferme de linkuri (link farm) este o capcana in care multi proprietari de pagini web cad in speranta ca vor obtine o vizbilitate mai mare pe motoarele de cautare.

Pentru a beneficia permanent de optimizare SEO, proprietarii site-urilor pot folosi Google Analytics si Google Webmaster Tools pentru a putea analiza paginile care au succes si cele care au mai putin succes avand in vedere timpul petrecut pe respectivul site web, rata de click (click through rates), rata de abandon (bounce rate), paginile cel mai des abandonate, modul in care navigheaza vizitatorii etc.

Optimizare SEO  pentru afaceri cu buget redus

Stim cu totii ca procesul de optimizare SEO poate fi definit ca „toate imbunatatirile necesare pentru a creste vizibilitatea unui site pe motoarele de cautare”. Insa optimizarea SEO evouleaza pe zi ce trece si inseamna mai mult decat optimizarea paginilor unui site web sau construirea de linkuri. Pentru o strategie de optimizare SEO de succes e nevoie sa luam in considerare retelele de socializare si marketingul prin continut.

Exista multe metode prin care un site web poate fi optimizat pentru motoarele de cautare, insa unele dintre ele pot fi costisitoare. De aceea, in acest articol, ne vom adresa celor cu buget redus care vor sa isi promoveze afacerea reprezentata de un site de prezentare sau chiar de un magazin online. Iata numai 6 idei de optimizare SEO care nu necesita investitii:

1. Retelele de socializare – desi Google sau alte motoare de cautare nu considera retelele sociale drept un factor de ranking, exista o legatura puternica intre cele doua. Chiar daca nu trebuie sa fim prezenti pe toate platformele, cu siguranta una sau cateva dintre ele ne pot ajuta sa ne promovam afacerea.
Cele mai eficiente retele de socializare pentru o afacere sunt cele care se potrivesc datelor demografice ale publicului tintit. Nu exista o retea care sa se potriveasca tuturor. Intr-adevar, in acest sens, Facebook detine cele mai bine distribuite date demografice dintre toate platformele.
De ce sunt paginile de Facebook mai bine vazute de catre Google? Desi Google trateaza paginile de social media la fel ca orice alte pagini web, Facebook nu reprezinta orice alte pagini web intrucat este al treilea cel mai folosit site web de pe Internet, iar un site cu o asemenea autoritate evident ca va avea o pozitie buna pe motoarele de cautare.

2. Imbunatatirea si actualizarea site-ului – intre optimizare SEO si modul in care este creat un site web exista o puternica legatura. Cum se poate imbunatati un site web? Prin actualizarea continutului, optimizarea paginilor web (pentru a determina ideea afacerii pe care o reprezinta un site web, motoarele de cautare iau in considerare titlul paginii, URL-urile, titlurile articolelor dar si contintul).
In cazul unui site web de e-commerce, optimizarea SEO a paginilor este cu atat mai importanta, cu cat fiecare produs sau serviciu va avea propria pagina web si este indicat ca respectivele cuvinte cheie care reprezinta produsele respective sa se regaseasca in toate cele de mai sus (titlu, URL, continut etc.).

3. Obtinerea de recenzii si evaluari – acestea constituie factori de ranking importanti intrucat algoritmii Googe vor lua in considerare orice factor care influenteaza decizia de cumparare a utilizatorilor. Asadar, este necesara solicitarea recenziilor din partea clientilor. Indiferent daca aceste sunt pozitive sau negative rolul lor va fi benefic cu mentiunea ca celor negative trebuie sa le raspundem si sa incercam sa le corectam pe cat posibil.

4. Crearea de continut video – avand in vedere evolutia tehnologiei crearea clipurilor video nu mai presupune eforturi financiare mari, iar motoarele de cautare indexeaza mai bine (cu pana la 53% mai bine) respectivele pagini web care dispun de continut video.
In plus si numarul vizitatorilor unui site web va creste considerabil datorita clipurilor video. Aproximativ 75% dintre utilizatori viziteaza site-ul unei companii dupa ce a vizualizat un clip video descriptiv al acesteia. De asemenea, in cazul site-urilor de e-commerce, clipurile video care descriu produsele sau serviciile sunt mult mai convingatoare pentru cumparatori.

5. Acordarea unei atentii mai mari utilizatorilor de dispozitive mobile – e cunoscut deja faptul ca Google acorda o atentie mai mare site-urilor responsive inca din data de 21 aprilie. Designul responsive este, asadar, un factor important de optimizare SEO pe care nu il mai putem ignora.
Avand in vedere ca mai mult de 60% din traficul unui site web provine din partea utilizatorilor de dispozitive mobile lipsa unui design responsive poate fi foarte riscanta pentru orice afacere. Luand in considerare toate aceste date, trebuie sa optimizam site-ul astfel incat sa fie afisat corect indiferent de dispozitivul sau browserul folosit.
Pentru a testa modul in care se afiseaza un site web putem folosi diverse instrumente online precum link-assistant.com, responsivetest.net sau responsivedesignchecker.com.

6. Marketing prin continut – este si va ramane unul dintre cele mai puternice instrumente de optimizare SEO din mai multe motive: acesta influenteaza pozitia unui site web pe motoarele de cautare, ii ajuta pe vizitatori sa se informeze si va creste considerabil vizibilitatea unui site web.
Marketingul prin continut presupune crearea si distribuirea unui continut valoros pentru a atrage si a converti vizitatorii in clienti si clientii in clienti fideli. Cu alte cuvinte, prin continut are loc o educare a publicului in acest fel informandu-l si consolidand credibilitatea unei afaceri.
Motoarele de cautare indexeaza foarte repede continutul nou al unei site web. In acest fel, mai multe pagini web ale site-ului vor fi indexate intrucat fiecare articol va avea propria sa pagina. Un alt avantaj al continutului este obtinerea de backlinkuri – un ingredient esential de optimizare SEO – care se produce prin distribuirea continutului pe retelele de socializare.
Observam, asadar, ca toate aceste idei de optimizare SEO sunt strans legate intre ele. In genere, majoriatatea factorilor de optimizare a unui site web pentru motoarele de cautare sunt interdependenti, iar pentru rezultate bune nu ne putem axa pe unul sau doi factori de optimizare SEO, ci va trebui sa tinem cont, pe cat posibil, de toti acestia.

Optimizare SEO pentru magazine online

Daca planifici sa comercializezi produse sau servicii online trebuie sa te asiguri ca publicul tintit te poate gasi. Un site web de e-commerce necesita optimizare SEO constanta pentru a putea face fata competitiei. Optimizarea SEO pentru e-commerce este putin diferita fata de optimizarea pentru motoarele de cautare obisnuita.

A aparut, nu demult, termenul de optimizare SEO tehnica care face referire la continutul duplicat, paginare, viteza unui site web, cautarea site-ului si chiar accesibilitatea unei pagini web de pe dispozitivele mobile. Imbunatatirea site-ului din perspectiva tehnica este o prioritate, asa ca vom tine cont de fiecare in parte pentru a sti cum putem optimiza pentru motoarele de cautare din punct de vedere tehnic un site web de e-commerce.

Indiferent de cat de reusit este designul si de cat de calitative sunt produsele unui site web de e-commerce, atat timp cat nu dispune de optimizare SEO putin clienti il vor gasi.

Aici intra in scena eforturile depuse in strategia de optimizare SEO. Incepand cu gasirea cuvintelor cheie eficiente, precautia fata de continutul duplicat, optimizarea structurii URL-ului si pana la evitarea linkurilor expirate exista o multime de metode, tehnici si trucuri de optimizare SEO ce trebuie aplicate sau implementate astfel incat un magazin online sa poata fi gasit pe prima pagina de rezultate a motoarelor de cautare.

– Gaseste cuvintele cheie eficiente – cercetarea acestora necesita timp pentru a te asigura ca se potrivesc si sunt relevante pentru afacerea ta. Utilizatorii Internetului au tendinta de a fi specifici cand cauta ceva pe motoarele de cautare, de aceea trebuie sa te asiguri ca acele cuvinte cheie pe care le folosesti in continutul respectivului tau site web de e-commerce nu sunt prea generale. In caz contrar, vizitatorii nu te pot gasi. Gaseste niste cuvinte sau descrieri distincte pentru care sa concurezi.

– Ai grija la continutul duplicat – oricine are o cat de mica experienta legata de optimizare SEO stie pericolul asociat cu continutul duplicat. Motoarele de cautare nu apreciaza continutul copiat. In cazul magazinelor online, cand vine vorba de descrierile produselor se intampla adesea ca acestea sa fie similare.
Din acest motiv, ca proprietar de site web de e-commerce trebuie sa intelegi ca analiza tuturor paginilor site-ului si indentificarea modurilor in care poti elimina redundanta sunt cruciale. Iar asta trebuie realizata in mod constant. Cu cat mai mult control ai asupra continutului site-ului tau, cu atat ai mai multe sanse sa fii in topul paginilor de rezultate.

– Foloseste cuvinte cheie in textul ancora – avand in vedere multitudinea de pagini web ce vor exista in site-ul tau, fiecare link va avea un text ancora ce trebuie sa contina cuvinte cheie relevante. Desigur, nu vrei sa folosesti acelasi text ancora in mod repetat pentru ca poti fi penalizat. De asemenea, poti folosi cuvintele cheie importante in descrierile produselor pentru a atrage vizitatorii catre produsele similare pe care le comercializezi.

– Structura URL-urilor este la fel de importanta pentru procesul de optimizare SEO – crawlerele motoarelor de cautare recunosc mai usor continutul unui site web in functie de URL. Structura adecvata a lor va imbunatati si experienta vizitatorilor.

– Optimizarea imaginilor produselor – imaginile sunt extrem de intalnite in continutul magazinelor online. Insa nu conteaza doar calitatea acestora. Robotii motoarelor de cautare trebuie sa le vada si sa le inteleaga. Optimizarea imaginilor consta in introducerea cuvintelor cheie in descrierile ALT tag. De asemenea, si formatul acestora are un impact deosebit asupra optimizarii SEO. Formatele neprietenoase (BMF sau TIFF) incetinesc incarcarea site-ului.

– Verifica daca vizitatorii devin clienti – multi proprietari de magazine online se intereseaza daca traficul creste de-a lungul timpului, insa este esential sa identifici daca vreunul dintre vizitatorii care verifica magazinul tau chiar devin clienti. In caz contrat, trebuie sa idenfici problemele site-ului tau si sa le remediezi. Folosind Google Analytics poti urmari si analiza traficul unui site web. Avand datele demografice ale vizitatorilor poti imbunatati strategia de optimizare SEO pentru a creste rata de conversie a magazinului.

– Ajuta-i pe vizitatori sa gaseasca paginile de produse – multi proprietari de magazine online fac greseala sa nu plaseze linkuri catre produse pe Homepage. Din acest motiv, vizitatorii vor gasi mai greu produsele. La fel de daunator este si pentru procesul de optimizare SEO intrucat nici motoarele de cautare nu le vor gasi cu usurinta.

– Evita linkurile expirate – putine lucruri sunt mai enervante ca linkurile expirate si erorile de tipul 404. Poti folosi pluginul Broken Link Checker (daca ai site-ul construit pe platforma WordPress) pentru a verifica daca ai linlkuri expirate si pentru a optimiza site-ul atat pentru motoarele de cautare cat si pentru vizitatori.
Daca tii cont de cele de mai sus ai toate sansele ca magazinul tau online sa fie indexat si afisat de catre motoarele de cautare in urma cautarilor relevante de catre potentialii tai clienti. Strategia de optimizare SEO nu e deloc usoara, nici de planificat si nici de aplicat, insa daca intelegi cum poti optimiza magazinul mai intai pentru vizitatori si apoi pentru motoarele de cautare, rezultatele vor veni de la sine.

UX vs. Optimizare SEO

Atunci cand cream un site web, daca ne dorim ca acesta sa fie eficient, vom tine cont de doua elemente deosebit de importante: UX (experienta utilizatorului) si optimizarea SEO (optimizarea pentru motoarele de cautare).

Desi aceste doua elemente au un rol comun in a oferi un serviciu sunt aspecte diferite. In timp ce designerii UX ii vor avea in vedere pe utilizatorii finali, specialistii in optimizare SEO incearca sa isi dea seama care sunt prioritatile algoritmilor motoarelor de cautare in fiecare saptamana.

Ambele domenii sunt dinamice si intr-un fel au prioritati divergente insa, adesea, par a fi diametral opuse. Plecand de la premisa ca vizitatorii trebuie sa poata gasi un site web si odata ce l-a gasit trebuie sa fie impresionat si sa se bucure de o experienta placuta navigandu-l, vom vedea cat de important este sa imbinam UX cu optimizarea SEO.

Pentru a supravietui pe termen lung, orice site web trebuie sa beneficieze de optimizare SEO si in acelasi timp sa dispuna de un web design concentrat pe experienta placuta a utilizatorilor. Va fi dificil sa stabilim care dintre cele doua este mai importanta.

Problema intre SEO si UX intervine cand vine vorba de structura site-ului dar si de continut. Intrucat un site web trebuie creat pentru a satisface anumite nevoi trebuie sa decidem pe ce nevoi ne axam: ale crawlerelor motoarelor de cautare sau ale utilizatorului? In cazul in care alegem sa cream continutul site-ului pentru motoarele de cautare acesta va fi interpretat mecanic, fara a avea prea mult sens.

E just ca avem nevoie de optimizare SEO pentru ca un site web sa fie descoperit, insa experienta utilizatorului este un factor crucial care ne va ajuta sa atingem obiectivul urmarit prin continutul website-ului.

Exista o multime de factori ce nu pot fi cuantificati dar care afecteaza comportamentul utilizatorilor iar din acest motiv UX devine mai complicat decat optimizarea pentru motoarele de cautare. In timp ce SEO are menirea sa puna in lumina eficienta continutului unei pagini web, designul UX este cel care il va face atractiv si placut in mintea umana.

Una dintre greselile cele mai mari care tin de optimizare SEO insa pot afecta si UX o reprezinta abuzul de cuvinte cheie. Indesarea cuvintelor cheie in continut (mai ales in subsol, in metadata sau in textul alt) poate avea consecinte negative asupra site-ului. In acelasi timp aceste vor afecta si calitatea continutului.

Exista cateva idei preconcepute cand vine vorba de conflicul dintre SEO si UX. De exemplu, cateva metode de optimizare SEO care nu mai sunt valabile:

– imagistica – se spune ca atrage atentia utilizatorilor – ceea ce este adevarat insa nu intotdeauna imbunatateste modul de utilizare. De exemplu, imaginile de mari dimensiuni vor afecta negativ incarcarea site-ului.

– posbilitatea de a alege e mai presus de simplitate – desi e frumos sa avem mai multe optiuni cand navigam pe un site web, prea multe optiuni pot cauza confuzii si indecizii. Simplitatea, pe de alta parte, va fi mereu apreciata de utilizatori.

– continutul din partea de jos a unei pagini web nu conteaza – continutul care nu este vizibil dupa ce se incarca pagina actioneaza ca un intaritor al ideilor exprimate in prima parte (cea vizibila).

Elementele ce necesita o deosebita atentie pentru a indeplini atat rolul optimizarii pentru motoarele de cautare cat si experienta reusita a utilizatorului sunt:

• sitemap (harta site-ului) – permite ca un site web sa fie mai usor de indexat dar si de navigat sau de scanat. Este, asadar, util atat pentru SEO cat si pentru UX.

• modele intutitive de navigare – fie ca este un meniu de tip dropdown sau navigare de tip breadcrumb acestea vor oferi utilizatorului senzatia de familiarizare fara sa se simta nicio clipa pierdut sau confuz.

• continutul de calitate – este apreciat in egala masura atat de motoarele de cautare cat si de utilizatorii unui site web. In nicio clipa nu trebuie neglijata calitatea continutului plecand de la cel scris si pana la imagini, clipuri video, infografice sau elemente vizuale.

• designul responsive – stim deja ca Google nu mai afiseaza site-urile unresponsive. Asadar, pentru ca site-ul sa fie indexat si afisat de catre motoarele de cautare si pentru a oferi tuturor utilizatorilor o experienta placuta, e nevoie sa imlementam corect designul responsive.

• viteza buna de incarcare a paginii – atat motoarele de cautare, cat si utilizatorii unei pagini web sanctioneaza viteaza mica de incarcare. In mod ideal viteza de incarcare nu trebuie sa depaseasca 5 secunde. Altfel rata de abandon va creste considerabil si penalizarea va veni si din partea motoarelor de cautare.
De retinut ca optimizarea SEO si experienta utilizatorului nu sunt inamici, ci sunt doua componente interdependente – asta daca ne dorim ca respecitvul nostru site web sa fie usor de gasit si apreciat. Nu putem tine cont de una singura in detrimentul celeilalte, intrucat un site web optimizat care nu ofera o experienta placuta utilizatorilor va fi abandonat, pe cand daca UX este reusita dar nu dispune de optimizare SEO e greu de presupus ca site-ul va fi gasit.