Viteza de incarcare a unei pagini web

O intarziere de o secunda a incarcarii pagini web (conform Aberdeen Group) duce la o scadere cu pana la 11% a numarului de vizualizari a pagini web, satisfactia clientilor va scadea cu 16%, iar rata conversiei va avea si ea de suferit.

Exista o multime de site-uri care ne indica viteza de incarcare a pagini web nostre introducand doar URL-ul (de exemplu www.pingdom.com ). Daca dupa testarea acestuia rezultatul nu ne multumeste, putem vedea mai jos cu putem spori viteza acestuia si ce factori trebuie sa luam in considerare.

Ce anume determina viteza cu care se va incarca a pagini web? Cateva elemente ar fi: optimizarea codului site-ului, optimizarea imaginilor, gasirea unui pachet de gazduire pe un server ce detine o configuratie puternica.

Optimizarea imaginilor se va face tinand cont de dimensiunea lor (in mod evident imaginile mari se incarca mai greu, deci e bine sa optam pentru imagini cat mai mici). Ar fi bine ca dimensiunea imaginilor sa fie specificata in codul HTML. De asemenea, vom tine cont si de formatul imaginilor. Recomndam JPEG, PNG sau GIF (in cazul imaginilor animate) si evitarea folosirii formatelor BMP sau TIFF.

Optimizarea codului sursa al site-ului. Doar acesta este citit de crawlerele motoarelor de cautare. Prin optimizarea pagini web sa se vor elimina caracterele inutile sau spatiile albe fara a-i modifica functionabilitatea (desi sunt scrise pentru o inteligibilitate mai buna, in programare nu folosesc la nimic). La site-urile cu cod HTML optimizarea pagini web se va face mai usor.

O baza de date optimizata va creste, de asemenea, viteza de incarcare a paginii web. Cum se realizeaza optimizarea sa? In primul rand prin evitarea redundantei, implicit a continutului duplicat; apoi, prin indexarea tabelelor si prin limitarea rezultatelor (cuvantul limit va ajuta serverul si va opri cautarea in momentul gasirii informatiei dorite).

Si folosirea CDN (content delivery network) este utila pentru sporirea vitezei de incarcare. Selectia serverului pentru afisarea continutului catre un utilizator se va face in functie de proximitate, livrand intr-un mod mai eficient continutul pe care acesta (utilizatorul) il cauta.

Utilizarea unei dimnesiuni lizibile a fontului va imbunatati si va usura experienta utilizatorului.

Imbunatatind viteza de incarcare a paginilor veti obtine o mai buna pozitionare in Google care va atrage dupa sine si un numar mai mare de accesari sau vizualizari.