Importanta typography in web design

O componenta foarte importanta a web designului este Typography care se traduce prin arta si tehnica de a aranja caracterele folosite pentru ca textul sa fie inteligibil si atragator. Aranjamentul implica selectarea unei colectii de caractere (litere, cifre, semne de punctuatie sau simboluri), a dimnensiunii acestora precum si a spatiului dintre randuri si dintre litere care, impreuna, sa aiba un aspect placut si ingrijit.

Pentru ca o pagina web sa permita un acces usor catre continutul sau este nevoie ca acesta sa fie inteligibil si lizibil un rol important in realizarea unui web design.

Inteligibilitatea textului este data de aranjamentul textului (impartirea pe coloane), pe cand lizibilitatea e conferita de designul typeface (intreaga colectie de caractere) si de felul in care fiecare caracter se distinge de celalalt. Unele tipuri de caractere, numite display faces, sunt concepute in asa fel incat sa poate fi folosite la o dimensiune mare (pentru titluri) fiind mai greu de citit la dimnensiuni medii sau mici.

Lizibilitatea textului este data si de alegerea fontului. Adesea se pune problema: Serif vs. Sans serif.

Fonturile cu serife sunt cele care au la capetele caracterelor terminatii specifice. considerate fonturi traditionale sau clasice. Se mai numesc si fonturi „Romane” intrucat provin din vechiile inscriptii romane pe piatra. Aceste fonturi sunt considerate mai usor lizibile si erau folosite pentru scrierea si imprimarea unor pasaje mai lungi de text. Terminatiile specifice ofera o mai buna distingere a caracterelor care ajuta ochiul facand citirea mai usoara.

Fonturile fara serife (sans serif) sunt cele care nu au terminatii specifice si sunt considerate moderne si folosite in web design. Sunt recomandate in web design pentru paginile care contin mai mult text.

O alta caracteristica a unui text lizibil este x-height (inaltimea literei „x”). Este o unitate de masura care variaza de la font la font. In functie de inaltimea se stabileste numarul caracterelor de pe un rand dar si raportul dintre text si titlu.

Pentru ca un text sa fie inteligibil se va tine cont de spatiere (sau inaltimea randului), de dimensiunea caracterelor, de lungimea randurilor (in medie un rand de text trebuie sa contina intre 45 si 70 de caractere) si, nu in ultimul rand, se va tine cont de spatiul dintre caractere.

Alte reguli de typography ce trebuie respectate tin de utilizarea a nu mai mult de 3 tipuri de fonturi diferite intr-un text sau de folosirea unui fundal in contrast cu textul (in niciun caz nu se va folosi un fundal prea incarcat care ingreuneaza citirea textului). Chiar si utilizarea prea multor culori in text poate deveni o problema si poate obosi cititorul.

Chiar daca unele dintre aceste reguli pot parea banalitati, omiterea sau incalcarea lor poate duce la publicarea unor texte care, in ciuda unui continut de calitate, pot fi considerate neatragatoare si inabordabile.