Optimizare magazine online pentru motoarele de cautare

Optimizarea unui magazine online pentru motoarele de cautare este usor diferita fata de optimizarea unui site de prezentare. Mai jos vom enumera si vom argumenta impunerea catorva factori de optimizare pentru un magazin virtual:

• Crearea unor descrieri unice pentru produsele din magazin: asemenea tehnicii de creare a unui continut unic pentru un website, fiecare produs sau serviciu trebuie pus in valoare. Asa ca, indiferent de cat de mult seamana un produs cu un altul, nu este recomandat sa aiba descrieri identice.

• Obtinerea unor recenzii din partea utilizatorilor: fiecare pagina web a magazinului trebuie sa permita si mai ales sa invite cumparatorii sa lase o recenzie sau un comentariu pentru produsul achizitionat. In felul acesta va creste si calitatea produselor comercializate.

• Navigarea simpla pentru utilizator: nu doar ca va obtine o pozitie buna pe motoarele de cautare, dar va imbunatati experienta utilizatorului. Inca de pe prima pagina a unui magazin online, cumparatorul trebuie sa gaseasca cu usurinta ceea ce cauta sau daca nu, sa fie indrumat catre o cautare a produsului sau serviciului dorit (prin existenta unui filtru intern de cautare).

• Cresterea vitezei de incarcare a website-ului prin reducerea dimensiunii imaginilor. Intr-un magazin virtual imaginile sunt esentiale, insa daca se gasesc intr-un format neprietenos pentru motoarele de cautare (BMP sau TIFF) sau daca au dimensiuni mari atunci si viteza de incarcare va fi mai scazuta.

• Plasarea cat mai multor link-uri pentru a face lega mai multe pagini web intre ele: imbunatateste si experienta utilizatorului (se va reduce numarul de click-uri necesare pentru accesa pagina web dorita) si un website care dispune de link-uri interne va fi preferat de Google.

• Optimizarea magazinului online pentru dispozitivele mobile: se impune un design responsive al magazinului astfel incat accesarea magazinului sa poata fi facuta de oriunde, oricand si de pe orice fel de device mobil.

• Integrarea butoanelor de distribuire catre retelele de socializare pentru fiecare pagina web a magazinului online are dubla utilitate: va ajuta atat la promovarea fiecarui produs in parte, cat si la optimizarea pentru Google care priveste semnalele provenite din retelele sociale ca pe un factor de autoritate a website-ului respectiv.

• Securizarea magazinului este o alta metoda de crestere a rank-ului si de a spori increderea consumatorilor respectivul magazin online.

• Construirea unor URL-uri relevante si unice pentru fiecare pagina web: atat timp cat vor contine titluri sau descrieri semnificative for fi gasite cu usurinta de catre motoarele de cautare si implicit de catre utilizatori.

• Verificarea periodica a functionalitatii tuturor paginilor. Intrucat orice magazin online dispune de sute sau mii de pagini web este imperioasa o verificare periodica a acestora pentru a evita erorile de tip 404.

• Optimizarea filtrelor interne de cautare ale magazinului: un filtru de cautare si de sortare a produselor bine realizat si optimizat va facilita experienta cumparatorilor si va spori numarul vanzarilor. Pentru asta e nevoie si de o optimizare a titlurilor produselor si a categoriilor pentru a putea fi cautate si gasite atat pe motoarele interne de cautare (ale magazinului) cat si externe.