Social Media

Posibilitatile nemasurate ale social media

Definirea conceptului de social media este un proces destul de dificil, mai ales pentru ca diversi specialisti ofera caracteristici diferite acestuia. Astfel, se poate spune ca social media reprezinta toate instrumentele care permit oamenilor sa creeze, ofere sau schimbe informatii, idei, poze si materiale video in comunitatile virtuale sau pe retelele sociale. Altii vorbesc despre totalitatea aplicatiilor de pe internet care permit schimbul de continut generat de utilizatori.

Oricum am privi insa situatia, social media este din ce in ce mai importanta in zilele noastre si probabil ca in cativa ani va ajunge sa inlocuiasca complet celelalte canale de comunicare, precum presa scrisa sau cea audio vizuala (radio si televiziune). Acest lucru este valabil mai ales daca ne gandim cat de variata este social media (Facebook este doar cea mai populara aplicatie, insa exista mii de astfel e retele sociale care raspund cerintelor unor diferite categorii de utilizatori), cati oameni au acces la ea si de pe cate dispozitive se poate accesa. In plus, trebuie luata in calcul si posibilitate sporita ca informatiile oferite sa devina virale, adica sa fie preluate de intreaga social media.

De ce folosesc oamenii aplicatii de tip social media

Fie ca este deja dependent de asa ceva, sau doar un novice care abia a descoperit Internetul, oricine este atras intr-o mai mica sau mai mare masura de social media. Este un subiect intens discutat in ultima vreme si multi incearca sa scoata in evidenta doar partile negative ale acestui fenomen. Cu toate acestea, avantajele sale sunt foarte greu de negat si intr-un fel social media a reusit sa uneasca populatia globului mai mult decat orice alta incercare inaintea ei. Astfel, nu este de mirare ca oamenii sa apeleze la ea pentru diferite situatii, mai serioase si urgente sau mai putin.

In primul rand, social media permite intrarea in contact cu numeroase persoane din toate colturile lumii. Practic, nu exista o posibilitate mai rapida de a avea relatii cu astfel de persoane decat pe Facebook, MySpace sau YouTube. Astfel, se pot gasi oameni cu interese comune care sa se bucure atunci cand cineva le ofera o informatie pe care o cautau, un film care ii intereseaza, sau pur si simplu o veste dintr-o tara straina. Nu trebuie uitat nici ajutorul pe care social media il ofera in gasirea unor parteneri, a unui loc de munca sau a suportului celor asemanatori.

Un alt important beneficiu este impartasirea informatiilor in timp real. Printr-un simplu click, toata populatia lumii poate afla ce se intampla intr-o anumita tara. Astfel se influenteaza opinia publica si multe decizii noi pot fi luate mai usor. Companiile de stiri au inceput si ele sa foloseasca social media, intelegand ca asa ajung la o parte a populatiei care nu se uita la televizor. Iar veniturile le pot creste, datorita nivelului enorm de publicitate care se face pe retelele sociale.

Cel mai important insa, aceasta publicitate poate fi gratuita. Nu este vorba despre reclamele platite care apar pe Facebook sau You Tube, ci de “share”-urile pe care oamenii le dau diferitor produse, informari care ajung in mod sigur la toti cei care urmaresc si au conturi pe astfel de retele.

services-9-big

Avantajele marketing-ului in social media

Conform unor statistici, 97 % din firmele de marketing utilizeaza social media pentru a face reclama clientilor care ii angajeaza. Dar potentialul unui astfel de sistem este nelimitat, pentru ca spatiu exista pentru fiecare.

Social media imbunatateste vizibilitatea brandurilor, facandu-le mai accesibile clientilor noi, fara a-i neglija insa nici pe cei vechi. Vestile dese oferite cu ajutoul unui cont de Twitter pot face mai mult decat orice reclama de la radio, televizor sau din ziare. Astfel, chiar si clientii care de regula nu sunt interesati, pot sa isi schimbe opinia cand vad reclama ta pe fiecare canal al mediei sociale.

Fiecare poza, video, sau postare are importanta ei. Interactionand cu clientii in mod regulat este un bun mod de a le arata interesul fata de ei. Si atunci cand oamenii sunt multumiti, apeleaza la retelele sociale pentru a-si exprima sentimentele, aducandu-le si altora in vedere faptul ca o anumita firma este de calitate si de incredere.

Cu cat mai multe profiluri pe social media, cu atat mai multe posibilitati de a fi descoperit. Atunci cand oamenii cauta un anumit produs pe motoarele de cautare, sunt sanse mai mari sa gaseasca ceea la ce tu faci reclama si sa decida sa utilizeze chiar produsul tau. In plus, acest tip de publicitate este mai ieftin decat cel din lumea reala, fiind de multe ori nevoie doar de o scanteie pentru a aprinde un foc imens.