Optimizare SEM

Optimizare SEM, pentru o campanie publicitara online de efect

Timpurile se schimba si odata cu ele apar noi tehnologii care ajuta afacerile sa isi gaseasca clientii potriviti. Din pacate, proprietarii unor afaceri de mai mica amploare pot fi inimidati de aceasta piata cu posibilitati imense, insa intr-o lume a competitivitatii, companiile trebuie sa profite de toate avantajele pe care le au la dispozitie pentru a arata ca sunt cele mai bune si ca detin cele mai performante produse si servicii. Si din moment ce un numar din ce in ce mai mare de clienti isi fac online cumparaturile, optimizarea SEM (search engine marketing – reclama prin motoarele de cautare) a devenit unul dintre cele mai importante moduri de a creste vizibilitatea si, astfel, veniturile unei companii.

Conceptul din spatele optimizarii SEM este unul destul de simplu: cand un client sau o firma cauta pe Web o informatie, prin intermediul unui motor de cautare sau a unei alte metode, ei se afla in “modul de vanatoare”. Acesta este unul destul de unic, pentru ca indica faptul ca acea persoana se afla in cautarea unei informatii, de regula intr-un mod direct sau indirect legat de potentialul sau comercial. Din aceasta cauza specialistii inteleg ca utilizatorul se afla undeva in timpul unui ciclu de cumparare, cautand un produs sau serviciu pentru a-si satisface o nevoie imediata sau viitoare.

Datorita acestui fapt, motoarele de cautare sunt unele dintre cele mai bune surse de informare cu privire la trafic si la ceea ce se cauta, chiar daca traficul vine de pe urma cautarilor normale, neplatite, sau din cele cauzate de accesul la reclame.

SEM vs SEO

Cele doua expresii, SEO (search engine optimization) si SEM (search engine marketing) sunt similare si uneori interschimbabile, dar SEO si SEM sunt totusi servicii diferite.

Majoritatea celor implicati in afaceri online stiu cate ceva despre SEO si despre tacticile utilizate pentru a creste rangul site-ului lor in ceea ce priveste rezultatele cautarilor organice. Dar la fel de importanta pentru astfel de afaceri este si optimizarea SEM, care include optimizarea pentru motoarele de cautare, reclamele platite si alte servicii care au legatura cu motoarele.

Astfel, multi oameni incep un site si investesc in SEO, dar nu urmeaza si alte strategii importante care i-ar putea ajuta foarte mult. Asadar, nu recurg si la optimizarea SEM. Aceasta defineste un termen mai larg decat SEO, pe care il si incorporeaza. SEM este doar un alt mod de actiuni asociate cu cercetarea, prezentarea si pozitionarea unui site web in cadrul unui motor de cautare. Asta include optimizarea pentru motorul de cautare, reclame platite, analiza competitiva si cercetarea cuvintelor cheie pentru a creste expunerea si traficul catre site-ul respectiv.

services-8-big
SEM ofera oportunitatea de a plati in functie de numarul de clickuri (se plateste doar pentru acele clickuri venite in urma interactiunilor cu reclamele la site). Reclama PPC (pay per click) a devenit una dintre cele mai populare metode de a imbunatati pozitia unui site pe motoarele de cautare. Companiile mari chiar vand spatiu de publicitate pe site-urile lor, in asociere cu un cuvant cheie relevant. Cu toate acestea, beneficiarii platesc doar pentru cei care le viziteaza site-urile. Asa ca publicitatea PPC ajuta companiile sa genereze clienti in timp ce obtin si un rang mai bun, fiind considerata una dintre cele mai eficiente metode de marketing.

O alta metoda este cumpararea de spatiu direct de la motoarele de cautare. Astfel, atunci cand se cauta un cuvant cheie, motorul va oferi mai intai site-ul care plateste pentru asa ceva. Asa, un site devine asociat cu termenii de cautare populari.

Cum pot firmele sa beneficieze de pe urma optimizarii SEM

Optimizarea SEM este o modalitate prin care companiile pot ramane mereu competitive, chiar si in conditiile unei piete online aflate mereu in schimbare. Internetul nu doarme niciodata, si cu un site optimizat SEM, pot fi atrasi clienti indiferent de ora sau zi. Astfel, marketingul pentru motoarele de cautare poate da roade intr-un timp foarte scurt.

Daca cineva cauta un cuvant cheie relevant pentru afacerea sa, poate sa descopere ca nu mai apare printre primele optiuni, chiar daca o facea cu ceva timp in urma. Asta inseamna ca alte firme au intrat pe piata. Dar prin SEM, site-ul ramane actual si poate face fata noilor veniti.

In plus, brandurile cu vizibilitate mare raman mai usor in memoria publicului. Cei care descopera o companie ca una dintre primele optiuni pe motoarele de cautare vor considera ca aceasta ofera expertiza in domeniu si vor apela mai des la serviciile ei.

Bineinteles, optimizarea SEM necesita o anumita investitie, dar reuseste sa fie mai ieftina totusi decat reclama prin alte tipuri de canale media. In plus, traficul poate fi cu usurinta contorizat prin intermediul unor aplicatii precum Google Analytics.