Flat design vs Skeuomorfism

In incercarea de a avea un website cat mai original si mai atractiv, web designerii au de ales intre doua linii de design aflate in opozitie.

Le vom analiza pe rand pentru a vedea ce are fiecare de oferit si vom incerca sa stabilim care este tipul de design potrivit site-ului pe care urmeaza sa-l cream.
Flat design (designul plat) este tipul de design minimalist care pune accentul pe utilitate si pe continutul site-ului. Numele sau vine de la formele geometrice simple utilizate (bidimensionale).

Adesea, acest tip de design il trimite pe utilizator cu gandul la simplititate, ordine, culoare, modernitate. Prin abordarea acestui tip de design se inlatura infloriturile artistice, imaginile de fundal sau efectele speciale si se acorda o importanta mai mare continutului de informatie. O provocare in construirea site-urilor cu design flat este atragerea atentiei asupra elementelor interactive astfel incat utilizatorul sa isi dea seama ce elemente sunt statice si care sunt dinamice.
Site-ul care are un design flat se bucura de o multime de avantaje: este usor de folosit, se incarca rapid, este perceput ca un site sincer, are un aspect modern si se poate asocia mai usor cu un design responsive.
Dezavantajele care pot aparea in cazul designului flat ar fi: monotonia, lipsa de personalitate, faptul ca poate fi mai prejos de asteptarile utilizatorului si, in acelasi timp, este destul de greu de realizat.

Totusi, simplitatea pe care o confera un site cu design plat este data tocmai de usurinta de a il folosi.

Skeuomorfism-ul ilustreaza produse, aplicatii, interfete prin imitarea elementelor din realitate.
Este, asadar, o abordare realista care adesea este considerata mai captivanta decat un alt tip de design si nu doar din ratiuni estetice, ci si practice. Redarea cat mai naturala a elementelor il va face pe utilizator sa le recunoasca cu o mai mare usurinta si in final va putea folosi intuitiv un site sau o aplicatie.
Skeuomorfismul se distinge prin folosirea de umbre, reliefari si efecte oferind un aer tridimensional. De foarte multe ori, acest tip de design este folosit doar pentru a imprumuta aspectele obiectelor din realitate, dar nu si functionalitatea lor. Pe cand acesta ar trebui sa fie scopul: sa ii sugereze si sa il indrume pe utilizator inspre o navigare cat mai usoara si mai placuta.

Avantajele designului skeuomorfic sunt numeroase. In primul rand il indruma pe utilizator in calatoria sa digitala permitandu-i o utilizare intuitiva. Apoi, este mult mai atractiv si denota o anumita atentie la detalii care se poate asocia usor cu activitatea firmei respective.
Cateva dintre dezavantajele acestui tip de design: poate fi usor de trecut cu vederea (sa luam drept exemplu o persoana care viziteaza site-ul doar pentru datele de contact: nu va remarca umbrele si toate detaliile construite cu atata atentie de designer). Un alt dezavantaj ar fi ca pe aceasta linie este mai dificil de realizat un design responsive.
Utilizarea gresita a skeuomorfismului poate duce de la realism la kitsch. Simplul fapt ca un element de pe site arata ca un obiect real dar nu se comporta in consecinta se va resimti in experienta utilizatorului.

Desigur, alegerea unuia dintre aceste doua tipuri de design depinde foarte mult de scopurile persoanei, institutiei sau companiei pentru care vom crea site-ul.