Copywriting

Ce inseamna copywriting-ul pentru SEO?

Copywriting-ul SEO sau, altfel spus, copywriting-ul optimizat pentru motoarele de cautare, este acea tehnica de a scrie texte, care pot fi accesate prin intermediul unui site web, intr-un mod accesibil celor ce navigheaza pe internet, avand ca si tinta scoaterea in evidenta a anumitor cuvinte sau expresii numite cuvinte/expresii cheie. Scopul articolului optimizat pentru motoarele de cautare este sa rankeze cat mai sus in SERP, pe cuvintele si/sau expresiile tinta, adica sa apara cat mai aproape de prima pozitie in motoarele de cautare atunci cand cineva este interesat de cuvantul cheie vizat de articol.

Pe langa textul care poate fi citit pe o anumita pagina web, copywriting-ul SEO presupune de obicei si optimizarea altor elemente on-page pentru cuvintele cheie vizate. Aceste elemente on-page includ meta-tagurile „titlu”, „descriere”, „cuvinte cheie”, subtitlurile si textul ce apare in tag-ul „alt”.

Ideea din spatele copywritingului optimizat este ca motoarele de cautare vor pe paginile web continut original si nu agreeaza pagini create pentru scopul unic de a obtine pozitii cat mai bune in cautari. Din acest motiv, motoarele de cautare pozitioneaza preferential paginile cu continut de calitate iar pozitiile obtinute de acestea sunt mult mai stabile in timp decat paginile pozitionate cu ajutorul altor tehnici de optimizare SEO.

Specialistii care scriu genul acesta de articole optimizate recomanda ca fiecare text sa aiba minim 250 de cuvinte, toate vizibile pe pagina web, avand maxim 2 cuvinte cheie vizate pentru rankare, acestea plasate strategic in interiorul articolului precum si in celelalte elemente de optimizare on-page specificate mai sus. De subliniat ca, in SEO, niciodata mai mult nu inseamna mai bun asa ca numarul cuvintelor cheie care apar intr-o pagina web optimizata trebuie sa fie moderat, cat mai aproape de natural.

Avantajele tehnicii de scriere optimizata

Cel mai important lucru care trebuie stiut despre copywriting-ul optimizat pentru motoarele de cautare este ca functioneaza doar pentru anumite siteuri web si/sau pentru anumite cuvinte cheie (mai jos veti gasi si explicatia). Articolele optimizate SEO se pot pozitiona foarte bine in motoarele de cautare dar trebuie specificat ca nici o pagina web nu se comporta la fel in toate motoarele de cautare.

Specialistii in copywriting-ul SEO sustin ca aceasta metoda de optimizare a site-urilor tinde sa genereze pozitii mult mai stabile pe masura ce motoarele de cautare isi schimba si imbunatatesc algoritmii de rankare a site-urilor. Ei compara stabilitatea acestor site-uri cu cea a site-urilor optimizate cu ajutorul altor metode SEO. Acest lucru este doar partial adevarat deoarece, cand vorbim despre 2 pagini din primele 10 pozitii in motoarele de cautare, ele se afla astfel pozitionate pentru ca indeplinesc criteriile algoritmilor de pozitionare, indiferent de metoda de optimizare folosita. Atunci cand criteriile algoritmilor se modifica, evident ca este posibil ca unul sau ambele site-uri din top 10 sa nu se mai plieze pe conditiile de clasare si, drept urmare, sa isi piarda din rank. Acest lucru se poate intampla indiferent de metoda de optimizare folosita. Depinde doar de modul in care ele satisfac sau nu noile conditii impuse de algoritmi.

services-6-big

Dezavantajele copywritingului SEO

Aceasta metoda functioneaza doar in cazul unor expresii cheie care nu sunt foarte competitive. Expresiile si cuvintele cheie competitive sunt acelea pe care foarte multi oameni incearca sa castige pozitii fruntase pentru site-urile lor, in motoarele de cautare. De exemplu, sex, asigurari, jocuri de noroc, diete, sunt cuvinte cheie extrem de competitive si, atat pentru ele precum si pentru multe altele de acest gen, sunt necesare un cumul de metode pentru a obtine pozitii de top in SERP.

Pentru a putea folosi metoda copywritingului optimizat SEO este nevoie, asa cum am mai precizat, si de un site adecvat. Exista foarte multe site-uri pe internet care nu presupun foarte mult text pe pagini, sau pe care proprietarii nu vor sa le schimbe de frica algoritmilor de cautare. In cazul acestor site-uri, metoda pe care noi o promovam nu este foarte eficienta.

Un alt dezavantaj al acestei metode este durata in timp, precum si costurile ridicate pe care le presupun aceste servicii. Avand in vedere ca fiecare pagina tinteste doar catre unul sau cel mult doua cuvinte cheie, pentru a ridica un site pentru mai multe cuvinte cheie, metoda presupune un numar destul de mare de pagini individuale, ceea ce duce la cresterea semnificativa a pretului proiectului final.

Pe de alta parte, in cazul in care va doriti o afacere de durata, care sa cresca pe cuvinte cheie moderat competitive, cu o stabilitate in timp mult mai mare decat a celor care folosesc metode uneori nenaturale de pozitionare, copywritingul SEO este cea mai sigura metoda. Iar daca la toate acestea mai adaugam si sloganul de baza al gigantului Google, “Content is king”, suntem asigurati macar pentru o buna bucata de timp ca site-ul nostru isi va pastra pozitia in topul cautarilor mult dupa ce concurentii vor fi disparut de pe primele pagini din SERP.