Branding

Brandul va va face unici

Brandingul este procesul prin care imaginea organizatiei dumneavoastra este creata si prezentata lumii intregi. Brandul este modul in care clientii vad firma dumneavoastra, serviciile si produsele pe care le oferiti. De exemplu, cand auziti de numele Rolls-Royce stiti ca e vorba despre automobile de calitate, desi probabil nu ati avut niciodata ocazia sa intrati intr-o masina fabricata de respectivul producator. Acest lucru se intampla deoarece imaginea marcii lor este una a calitatii, si va convinge asupra acestui aspect prin intermediul a mai multe procese, cum ar fi: studii si rapoarte de piata, promovarea numelui, pozitia pe piata, reclama tintita si repetarea acesteia, preturi strategice, si multe alte detalii care intregesc portretul unei marci care induce lumii ideea de calitate.

Asociatia Americana de Marketing vorbeste despre brand ca fiind un simbol, un termen, semn, nume, imagine sau o combinatie intre acestea, cu scopul de a identifica si diferentia un jucator economic precum si produsele promovate de acesta de restul competitorilor lui.

Din acest motiv, are sens sa consideram ca brandingul nu inseamna sa convingem clientii tinta sa va aleaga pe dumneavoastra in detrimentul competitiei, ci inseamna sa convingem clientii sa va vada ca fiind singurii care ofera o solutie problemelor lor.

Brandul si obiectivele acestuia

Obiectivele pe care trebuie sa le atinga un brand eficient includ:

 • Transmiterea unui mesaj bine definit
 • Sa intareasca faptul ca sunteti o organizatie de incredere
 • Determinarea unei apropieri la nivel emotional/afectiv intre organizatie si client
 • Motiveaza oamenii sa va caute
 • Sa va asigure ca toti clientii va vor ramane loiali
 • Pentru a avea o marca de succes trebuie ca dumneavoastra sa intelegeti nevoile si dorintele clientilor si a potentialilor clienti. Acest lucru poate fi realizat prin aplicarea strategiilor de branding la toate aparitiile publice ale companiei dumneavoastra.

Brandul organizatiei pe care o reprezentati trebuie sa ajunga in inimile si gandurile clientilor si consumatorilor. Este suma tuturor experientelor si perceptiilor despre compania dumneavoastra, dintre care unele le puteti influenta iar pe altele nu.

Un brand puternic este de nepretuit avand in vedere lupta pentru clienti, care se intensifica pe zi ce trece. Este important sa petreceti cat mai mult timp cercetand, definind si construind imaginea organizatiei. La urma urmelor, acest lucru reprezinta sursa unei promisiuni pe care o faceti clientului. Este piesa fundamentala in comunicarea de marketing si nu e de dorit ca ea sa va lipseasca.

services-5-big

Cum incepeti sa va construiti brandul propriu?

In continuare va vom prezenta primul pas din procesul dezvoltarii strategiei brandului dumneavoastra. Prin definirea a ceea ce reprezinta brandul vostru, creati baza pentru realizarea tuturor celorlalte componente. Definirea acestuia va va ajuta ca si reper in evaluarea tuturor strategiilor de marketing pe care le veti pune in practica. Acest proces de creare si definire va incepe cu raspunsul la cateva intrebari:

 • Care este produsul sau serviciul promovat de compania dumneavoastra?
 • Care sunt valorile principale ale acestor produse? Care sunt valorile fundamentale ale organizatiei dumneavoastra?
 • Care este scopul companiei?
 • In ce domenii isi are specializata organizatia dumneavoastra?
 • Care este piata pe care vreti sa intrati? Cui se adreseaza produsele/serviciile pe care le promovati?
 • Care este sloganul organizatiei? Ce vreti sa transmiteti prin acest slogan?
 • Pe baza raspunsurilor la intrebarile de mai sus, creati un personaj care sa reprezinte ceea ce vreti sa oferiti clientilor. Cum arata acel personaj? Ce calitati are?
 • Folositi personalitatea personajului creat mai sus si construiti o relatie a acesteia cu publicul tinta definit la pasul 5. Cum reactioneaza aceasta personalitate in situatia respectiva? Ce caracteristici ies in evidenta? Ce calitati ale acesteia atrag atentia clientilor vostri?
 • Adunand raspunsurile de la pasii anteriori, creati o imagine a brandului dumneavoastra. Descrieti personalitatea sau caracterul acesteia in cuvinte, ca si cum ati descrie o persoana.
  Important pentru realizarea unui branding eficient este definirea clara a publicului caruia se va adresa si ce obiective trebuie sa realizeze acesta.

Acesta ar trebui sa inglobeze in el personalitatea companiei, imaginea, competentele si caracteristicile de baza. Impresia pe care o creati, precum si cuvintele pe care le vor folosi oamenii ca sa va descrie altora, constituie cadrul de baza al brandului vostru.

Un branding puternic va va ajuta sa sa aveti o imagine coerenta, stabila si cu impact emotional asupra clientilor. Toate aceste lucruri se pot traduce in vanzari crescute si castigarea cotei de piata daca se va investi timp si efort in mod constant.