Cele mai folosite platforme de magazine online

Alegerea unei platforme pentru realizarea de magazine online se face in functie de prioritati, dar si de functiile oferite de acestea. Printre cele mai cunoscute si folosite platforme in realizarea de magazine online e-Commerce din Romania, dar si din afara tarii, se numara Magento, osCommerce, CS-Cart, PrestaShop, Shopify, BigCommerce, FoxyCart, Open Cart sau Digital Product Delivery (DPD).

Magento, considerata una dintre cele mai puternice platforme de e-Commerce din lume, este un tip de platforma cu open source utilizata de peste 100.000 de comercianti(magazine online) din lume printre care se numara Romtelecom, Altex, Samsung, Nike, Nestle, Mediagalaxy etc. Functionalitatile complexe de care dispune aceasta platforma de magazine online, cum ar fi sistemele de plata si de livrare, administrarea magazinului online, comenzile sau uneltele de marketing online, sunt cele care determina comerciantii sa aleaga Magento drept platforma a magazinelor online. Lansata in anul 2001, recent a facut un parteneriat cu E-Bay.

Platforma osCommerce, lansata in 2000, poate fi folosita pe orice server web care are instalate functiile PHP si MySQL. Functiile disponibile oferite de osCommerce permit o instalare usoara a magazinelor online, precum si administrarea sau personalizarea facila a sistemelor de plata si facturare sau a cataloagelor (produse, preturi, stocuri).

PrestaShop, platforma cu open source, este disponibila in peste 40 de limbi si este foarte usor de personalizat. Se distinge prin flexibilitatea pe care o ofera, dar si prin consumul optim de resurse. Este o platforma recomandata pentru magazinele virtuale mici si mijlocii. Printre caracterisiticile sale principale se numara o buna gestionare a inventarului indiferent de numarul de produse din magazin.

Shopify, platforma de tip gazda, ofera acces la infrastructura de e-Commerce si asistenta tehnica in schimbul unei sume platite lunar sau anual. Este un tip de platforma foarte sigur pentru consumator cu un sistem de comert electronic bine pus la punct. Interfata pentru utilizator este atractiva, iar compatibilitatea cu peste 70 de modalitati de plata reprezinta cu siguranta un plus.

Big Commerce, o platforma potrivita magazinelor online mici si mijlocii ofera gazduire acestora si folosirea sistemului de comert (precum si intretinerea sa) de catre utilizator. Un mare avantaj al acestei platforme de comert electronic consta intr-o buna securizare.

FoxyCart este o platforma care permite folosirea sistemului de administrare a continutului precum si alegerea gazdei. De asemenea, FoxyCart permite personalizarea aspectului magazinului si felul in care functioneaza checkout-ul sau shopping cart-ul, dar si utilizarea codurilor promotionale.

Open Cart reprezinta o solutie simpla si rapida de comert electronic. Necesita doar instalarea pe site si adaugarea de categorii si produse. Un avantaj pe care il ofera Open Cart consta in costurile foarte reduse.

CS-Cart permite comercializarea de bunuri fizice dar si de servicii. Stocurile se pot administra cu usurinta. Este bine optimizata pentru motoarele de cautare. Totodata, aceasta platforma ofera modulul Live Chat inclus in pachet.

Digital Product Delivery (DPD) este tipul de platforma e-commerce destinat anetreprenorilor ce comercializeaza produse virtuale online (desigur pot comercializa si produse materiale). Un avantaj consta in procesul de descarcare foarte convenabil pentru clienti ei primind un link sigur pentru descarcarea produsului achizitionat. Este foarte usor de folosit cu dispozitivele mobile.

Am enumerat doar cateva dintre cele mai importante platforme de e-commerce. Inainte de a ne deschide un magazin online, ar fi bine sa analizam caracteristicile fiecareia in parte pentru a stabili care dintre ele se pliaza cel mai bine pe nevoile noastre.