Web Design: simplitatea si minimalismul

Importanta simplitatii in web design

Imposibil sa nu remarcam faptul ca majoritatea tendintelor in web design se indreapta catre simplitate si minimalism regasite in flat design, minmal design si typography accentuat si mai putin spre grafice sau elemente complexe care sa incarce designul.

Din ce motiv se abordeaza simplismul si minalismul tot mai des in web design?

Totul porneste de la axarea pe experienta utilizatorului (UX). Daca aceasta nu este cat mai simpla si cat mai placuta, e greu de crezut ca un site web isi va indeplini scopul, oricare ar fi acesta: de a atrage vizitatori pe care sa ii converteasca in utilizatori, de a comercializa produse sau servicii online sau de a obtine un trafic crescut pentru cresterea veniturilor din publicitate etc. Din acest motiv, un web design profesional va respecta in primul rand usurinta de utilzare a proiectului final si abia apoi se va axa pe functionalitati si pe estetica.

Un web design reusit va afecta credibilitatea companiei sau organizatiei. De asemenea, are un impact major si asupra brandului si a felului in care resuseste acesta sa transmita mesajul corect. Tototdata, un web design reusit le ofera vizitatorilor un motiv in plus sa navigheze mai departe si sa afle mai multe detalii. Insa ce inseamna web design reusit? In ultimii ani, acesta se traduce prin simplitate, prin reducerea elementelor redundante care ar putea incarca inutil designul si prin transmiterea eficienta a mesajului in primele secunde.

Iata cateva tendinte in web design actuale care se bazeaza pe simlitate si minimalism:

– Flat design – este minimalist, dar elegant totodata. Ideea acestuia este de a elimina toate iluziile create de a treia dimenisune care includ umbre, inclinatii si texturi in favoarea axarii pe typography, culori si forme plate si continut atractiv.

– Material design – creat si dezvoltat de Google acesta are rolul de a oferi o experienta deosebita indiferent de platforma sau dispozitiv. Ce-i drept se axeaza mai mult pe experienta utilizatorilor de dispozitive mobile, lasand utilizatorii de desktop in urma. Acesta tendinta in web design imparteaseste aspectul curat si modern al designului flat imbunatatindu-l cu lumini si umbre subtile, oferind senzatia de miscare a obiectelor de pe pagina. Rezultatul final este un design curat cu o senzatie de realism.

– Accent pe typography – in completarea unui web design simplist, accentul pe typography a capatat popularitate in ultima vreme. Micile detalii precum lungimea liniilor unor caractere, sau spatiul dintre randuri, diferite moduri de a scoate in evidenta cuvintele si echilibrarea spatiului liber toate acestea continuta sa faca o diferenta in toate trendurile de web design din prezent.

Daca se folosesc toate tehnicile de typography, se poate capta atentia vizitatorilor unor site-uri web doar printr-un text bine pus in valoare, fara a fi nevoie de folosirea imbelsugata a imaginilor.

– Layouturi impartite in grile (carioaje) – transmit in acelasi timp simplitate dar si buna organizare. De asemenea, acestea functioneaza foarte bine pentru designul responsive intrucat elementele unei grile se vor afisa in functie de dispozitivul folosit si dimensiunea ecranului acestuia.

– Butoane transparente – tot cu scopul de nu aglomera un web design, acestea, desi au o forma de baza, nu sunt colorate si se incadreaza perfect in designul flat sau minimalist. Utilizatorii le adora, in special pentru ca sunt animate prin efecte hover sau prin culoare (devin vizibile cand cursorul sau degetul se afla pe ele).

– Imagini sau clipuri video pe fundal (full-screen) – implementata impreuna cu typography accentuat, aceasta tendinta in web design este apreciata datorita eficientei, simplitatii si aerisirii designului. Cheia consta in crearea unui design clar cu accent pe text care sa fie lizibil.

Putem spune ca cel putin de anul acesta, simplitatea in web design este tot mai vizbila si capata proportii. Intrucat utilizatorii petrec din ce in ce mai mult timp pe web, mai ales prin intermediul tabletelor sau al telefoanelor inteligente, tendintele curente in web design sunt in favoarea unor experiente cat mai placute ale acestora. De asemenea aceasta simplitate isi gaseste utilitatea in multe pagini care nu sunt doar atragatoare ci se si incarca usor, afisandu-se corect pe diferite dimensiuni ale ecranelor.

Un site web trebuie sa livreze o experienta a utilizatorilor rapida, usor de observant indiferent de elementele de web design folosite sau preferate. Simplitatea e din ce in ce mai apreciata si nu degeaba se spune ca mai putin inseamna mai mult (Less is more).

Simplificarea designului nu este apreciata neaparat pentru ca reprezinta ultima tendinta in web design, ci datorita faptului ca ajuta la crearea unei experiente cat mai placute utilizatorilor si in fond, acesta este rolul unui design reusit: de a transmite corect mesajul sau obiectivul si de a-l determina pe utilizatorul final sa actioneze.

Inceputurile si evolutia minimalismului in web design

Multe dintre tendintele in web design curente sunt influentate de minimalism. Aceasta miscare in web design a inceput in anii 2000 insa filozofia sa dateaza de mai multe decenii.

Daca ne gandim la flat design, la imaginile mari de fundal sau chiar la sistemul de navigare ascuns vom vedea ca toate acestea sunt influentate in mare masura de minmalism – o miscare de web design care incearca sa puna in valoare continutul atunci cand este aplicata corect, desigur.

Interpretarea gresita a minimalismului duce la o strategie a designului bazata pe elemente vizuale minime. Eliminarea sau ascunderea unor elemente importante pentru a obtine simplitatea dar fara a simplifica experienta utilizatorului nu inseamna minimalism in web design. Din acest motiv apare riscul ca designul sa devina mai degraba complex decat simplificat.

Pentru a aplica principiile de minimalism trebuie sa intelegem in primul rand originle acestuia si caracteristicile sale de baza. Scopul designului minimalist ar trebui sa fie prezentarea continutului si a trasaturilor intr-un mod simplu si direct prin reducerea oricaror elemente care distrag atentia utilizatorului. Aceasta strategie implica, de multe ori, eliminarea continutului sau a functiilor care nu corespund obiectivului primar al interfatei sau a utilizatorilor.

Oricat de discutate ar fi caracteristicile minimalismului in web design, putem cadea de acord asupra catorva trasaturii definitorii: texturi plate, palete de culori limitate si folosirea spatiului liber (negativ) in abundenta.

Cu mult inainte ca minmalismul sa devina o tendinta in web design, acesta era o miscare de arta vizuala influentata de Bauhaus care se axa pe designul simplu dar perfect functional. In anul 1960 minmalismul a devenit cunoscut intr-o multime de domenii de la arta la arhitectura. In arta vizuala minimalismul se putea caracteriza prin palete monocromatice, elemete geometrice, aranjamente in serie etc.

Perspectiva din spatele artei minimaliste a fost sintetizata in motto-ul faimosului arhitect Ludwig Mies va der Rohe „Less is more” (Mai putin inseamna mai mult) care, in web design s-a tradus prin cateva elemente pe pagina astfel incat utilizatorii sa beneficieze de o experienta cat mai placuta si simpla.

In anii 2000 ecourile minimalismului au inceput sa se remarce in interfetele web prin cantitati considerabile de spatiu negativ, cantitati reduse de continut si palete restranse de culori. Cel mai la indemana exemplu este Google – considerat pionierul minimalismului in interfetele web. Prioritatea interfetelor create de Google a fost si continua sa fie simplitatea. Nu avem cum sa nu observam faptul ca in ultimii 15 ani prima pagina a sa s-a schimbat foarte putin.

Din anul 2010 si chiar pana in prezent, nevoia unui web design responsive a facut ca deisgnul minmalist sa fie foarte apreciat si foarte eficient, totodata. Pentru a folosi in mod eficient tehnicile de web design responsive, proprietarii unor site-uri web impreuna cu web designerii au cautat si cauta in continuare sa evidentieze continutul si sa elimine orice distrageri din continutul primar.

Putem observa preferintele marilor designeri pentru simplitate in interfete web chiar si in designul modern al Microsoft din 2011 (Windows 8) sau in lansarea iOS7 din 2013 facuta de Apple.

In ultimii doi ani, principiile de web design minimalist se pot observa in cele mai neasteptate locuri: site-uri web de e-commerce, publicatii online sau site-uri dedicate educatiei. Miminalismul se asocieaza usor cu alte tendinte in web design precum flat design, design responsive si designul curat sau aerisit.

Este minimalismul in web design centrat pe utilizatori?

Daca privim minimalismul ca pe o strategie de design care influenteaza deciziile in privina continutului si a arhitecturii informatiei, atunci putem spune ca acesta are un impact urias asupra usurintei de utilizare a interfetelor care adopta acest concept. Deloc suprinzator, usurinta de utilizare a designului minimalist reprezinta un subiect de dezbatere al profesionalistilor in web design si web development.

Scopul prinicpal al minimalismului este evitarea incarcarii designului si a continutului: cu cat mai multe trasaturi sau informatii se pot reduce, cu ata va fi mai usor de inteles si de folosit. Daca este implementat corect, minimalismul poate crea o experienta emotionala pozitiva pentru utilizatori. Iar acestia au tendinta de a fi mai receptivi fata de interfete estetice placute.

O interfata minimalista corect creata presupune reducerea elementelor care nu au un aport informational semnificativ. De asemenea, vom avea in vedere nevoile utilizatorilor motiv pentru care nu putem elimina orice element doar pentru a obtine o interfata minimalista. Cu alte cuvinte, minimalismul in web design se obtine cand nu se mai poate adauga niciun element.

Folosit cu moderatie, minimalismul in web design poate crea experiente eficiente utilizatorilor atat timp cat nu se pierde din vedere obiectivul principal al proiectului – indiferent daca este site web de prezentare, magazin online sau aplicatie web. Acesta trebuie sa vina in intampinarea utilizatorului si sa il ajute sa isi indeplineasca sarcina.