Web Design – Cat conteaza estetica?

Un site web constituie fundamentul identitatii in lumea virtuala. Rolul sau este multiplu: poate fi o platforma eficienta pentru prezentarea si comercializarea produselor si a serviciilor, poate atrage clientii si mai ales poate spori credibilitatea unei companii pe piata. Insa pentru indeplinirea oricaruia dintre rolurile de mai sus e nevoie de un web design eficient – adica atractiv si perfect functional.

Functionalitatea unui site web este imensa: succesul acestuia determina succesul intregii afacerii online tradus prin convertirea vizitatorilor in clienti.
Problema poate aparea in momentul in care printr-un web design trebuie sa atragem atentia vizitatorilor in primele secunde de la accesarea site-ului.

De fapt, de putine ori vizitatorii acorda cateva secunde pentru crearea unei prime impresii. Se spune ca in aproximativ 50 de milisecunde utilizatorii isi contureaza o idee cel putin despre aspectul unui site web. Din acest motiv e musai sa avem un web design captivant care va atrage majoritatea vizitatorilor in cele 50 de milisecunde astfel incat sa nu se indrepte catre site-urile competitorilor.

Ce inseamna estetica in web design?

Per total, designul unui site web reprezinta rezolvarea problemelor prin solutiile potrivite. Prima grija a designerilor va fi organizarea si prezentarea informatiei de pe un site astfel incat vizitatorii sa beneficieze de o navigare facila si cursiva si ulterior sa urmeze indicatiile butoanelor CTA (Call To Action).

Fiecare alegerea a designerului in ceea ce priveste sectiunile site-ului va fi in raport cu estetica acestuia. Esteica reprezinta forma cea mai inalta de creare si receptare a frumosului, conform definitiei. Sau, cu alte cuvinte este o frumusete artistica. Estetica are de a face cu tot ceea ce asigura ca are nu doar aspectul potrivit, ci si placut incat de la prima vedere.

Estetica insa nu se regaseste in tendintele in web design. Cel putin nu trebuie confundata cu acestea. Intrucat pentru obtinerea esteticii in web design se pot combina elemente apartinand diferitelor trenduri: de exemplu, typography evident, o schema de culori atragatoare si un site web responsive. In orice caz, trebuie sa ne axam si pe detalii care se afla in spatele functionalitatii unui site.

Orice site web care se doreste a fi de succes trebuie sa aiba o latura artistica sau un factor care sa uimeasca si sa trezeasca interesul publicului tinta si sa ajute brandului pentru care a fost creat. De asemenea, nu putem ignora faptul ca multi vizitatorii asociaza un web design reusit cu calitatea. Chiar si cele mai simple elemente folosite trebuie sa fie fara cusur. Perfectiunea unui design reflecta si calitatea brandului.

Tot estetica unui web design reprezinta un aspect important in procesul de branding intrucat reuseste sa contecteze o afacere cu clientii sai. Totodata, ajuta la formarea si mentinerea credibilitatii unei afaceri intarind imaginea firmei, a companiei sau a organizatiei respective.

Estetica in web design e imperioasa pentru toata strategia de marketing online a unei afaceri. Cumva este normal pentru ca vizitatorii se asteapta sa fie incantati si placut surprinsi de un site web. Au asteptari si nevoi din ce in ce mai exigente, iar acestea nu implica doar perfecta functionare a unui site, ci si incantarea vizuala. In acelasi timp, estetica joaca un rol important in influentarea perceptiei consumatorilor si ulterior a deciziei de cumparare a acestora.

Intrucat brandul se bazeaza pe perceptia vizitatorilor trebuie sa gasesti moduri in care il poti face memorabil pentru acestia. Avand in vedere competitia acerba din prezent, memorabilitatea o poti atinge doar prin unicitate. Ofera-le vizitatorilor ceva unic, ceva prin care te poate deosebi de competitori cu usurinta. Acesta e un motiv in plus pentru care estetica in web design conteaza. Poate functiona la fel de bine pentru prezentarea produselor sau a serviciilor in lumea virtuala.

Cum se poate atinge estetica in web design?

Mai jos sunt cateva elemente esentiale pe care nu le poti ignora:

– Paleta de culori adecvata – culorile sunt elemente cruciale ale unui design care ajuta la evocarea emotiilor si sentimentelor vizitatorilor. Desi exista opinii diferite in ceea ce priveste alegerea culorilor, cu siguranta alegerea acestora se va face in urma testarii pentru a vedea care functioneaza cel mai bine (care reusesete sa creasca rata de conversie a unui site web).

– Consecventa in toate paginile – nu putem vorbi despre estetica fara sa aducem in discutie consecventa. Fara aceasta orice site web va lasa senzatia de dezordine si haos ducand la confuzii si in final la abandanorea site-ului de catre vizitatori.

– Incarcarea rapida a site-ului – oricat de atractiv ar fi un site, daca ia mai mult de 3 secunde sa se incarce este inutil. De exemplu, Flash, JavaScript, animatiile, imaginile mari sunt elemente care pot ingreuna considerabil incarcarea unui site.

– Calitate – aceasta se traduce prin plasarea fiecarui element la locul sau si eliminarea oricaror imagini de slaba calitate, animatii care distrag atentia, ferestre pop-up sau typography necorespunzator.

– Testarea site-ului – imposibil de obtinut un web design atragator si functional fara ca site-ul sa fie testat in prealabil.

Nu exista o reteta sigura pentru atingerea esteticii in web design. Cu siguranta este nevoie de creativitate, bun gust, atentie la detalii si cunoasterea utilizatorilor finali pentru a obtine un site web de calitate care sa invite vizitatorii sa il acceseze si sa il navigheze. Chiar daca urmezi cateva principii si practici de web design tot nu iti poti asigura succesul. Recomandarea noastra este testarea celor mai bune idei pentru a vedea care se poate aplica si care poate ajuta la obtinerea rezultatelor dorite.

Cum se obtine un web design impresionant?

Nu incape indoiala ca cele mai multe site-uri web sunt realizate pentru a reprezenta diferite tipuri de afaceri. Din acest motiv e important ca acestea sa dispuna de un web design deosebit care nu va avea doar rolul de a atrage privirile vizitatorilor ci va permite si o navigare usoara acestora.

Un web design impresionant se va axa pe functionalitatea perfecta a site-ului creat. Iata ce trebuie sa luam in considerare cand vrem sa obtinem un astfel de web design:

• Vizualizare, planificare si notare: indiferent de proiect, intotdeauna se va porni de la o idee. Aceasta idee va fi vizualizata iar dezvoltarea ei se va planifica astfel incat sa imbrace forma unui web design. Aici vom avea in vedere si modul in care va arata proiectul final, dar si modul in care acesta va functiona. Inaintea de ideea layoutului vom lua in considerare continutul respectivului site web pentru a sti cum il vom organiza si structura. Indiferent care ar fi stilul de lucru al designerului, notitele si schitele rareori lipsesc.

• Selectarea framework-urilor: cand cream primele schite ale designului, unul dintre cele mai importante aspecte va fi nivelul cel mai inalt al frameweork-ului care va rezolva sau chiar va preveni orice problema ce o poate crea respectivul web design. Asta inseamna ca vom acorda atentie mai intai designului UI (Interfata cu utilizatorul) inainte de UX (experienta utilizatorului).

• Includerea carioajelor in fisierul PSD: este deja cunoscut faptul ca prin caroiaje designul este mult mai usor de realizat intrucat acesta serveste drept un ghid cu ajutorul caruia putem fixa layoutul in diferite parti ale acestuia.

• Alegerea stilului de typography: nu este nicidecum un detaliu, desi poate multi designeri web considera acest lucru. Typography are un rol crucial in web design, iar alegerea stilului potrivit poate lasa impresia unui web design de-a dreptul reusit. In acest sens nu vom recurge la mai mult de 3 fonturi pentru acelasi design, iar principala preocupare va fi inteligibilitatea continutului.

• Identificarea schemei de culori: asemenea stilului de typography, schema de culori poate duce la reusita, sau dimpotriva, la esecul respectivului web design. Am ales termenul de „identificare” special, intrucat nu este neaparat o alegere a culorilor preferate.

In functie de culorile brandului (logo) designul va mentine cumva aceeasi linie astfel incat sa fie usor de identificat de catre utilizatori, dar mai ales memorabil. Numarul culorilor care alcatuiesc designul nu va fi mai mare de 4. In general se vor alege doua culori principale si inca doua complementare celorlalte.

• Impartirea layoutului: aceasta ne ajuta la crearea unui site web cu o structura simpla ce va permite navigarea mai usoara si cursiva. Impartirea layoutului se poate face in mai multe feluri, in functie de scopul site-ului. Iata cateva dintre cele mai intalnite moduri de impartire a layoutului:

– Doua coloane si un antet larg: probabil cel mai intalnit tip de layout de pe Internet. Este deja un web design clasic, insa impresionant.

– Trei coloane si un antet larg: daca ne gandim la WordPress sau Blogger cu siguranta e usor de imaginat un astfel de layout. Antetul de mari dimensiuni este plasat deasupra coloanelor care gazduiesc continutul. Permite o navigare simpla, iar continutul va fi perfect lizibil.

– Patru parti: folosit adesea pentru unele site-uri web destinate sitrilor sau comercializarii de produse, acest layout permite afisarea perfecta a continutului in 4 parti fie egale, fie disproportionate (3 egale, una mai mare, de exemplu Flickr).

– Carioaj nedefinit: acest layout are un antet larg ce va contine elementele de navigare impartite pe latimea respectivului site web.

– O singura coloana: cand se doreste obtinerea minimalismului in web design, acest tip de layout este adesea folosit. De obicei in subsolul paginii sunt plasate elementele de navigare. Se intalneste frecvent in blogurile mici, Tumblr fiind cel mai la indemana exemplu.

– Bara laterala fixata: asa cum se poate intui, in acest tip de layout se foloseste bara laterala in care se vor gasi toate elementele de navigare, iar in coloana principala se va gasi intregul continut.

– Galerie bazata pe carioaj: se foloseste frecvent in web design in special pentru conceperea unor site-uri web de tipul portofoliilor. Acesta implica un antet, un titlu si o galerie foto impartita in caroiaje.

– Layout in stil revista/ ziar: pentru un site web bogat in continut vizual, acest tip de layout poate fi cea mai buna optiune. In general, continutul acestui layout se va aranja in functie de cat de nou este adaugat.

Cu siguranta layoutul joaca un rol important in crearea unui site web impresionant. In functie de acesta, se vor putea stabili atat lizbilitatea continutului cat si usurinta de a naviga care, pana la urma, dau tonul unui web design care va impresiona cu adevarat utilizatorii. Nu trebuie sa lasam deoparte, totusi, culorile si stilul de typography ales.