Rolul web designului in optimizarea ratei de conversie

In timp ce SEO, publicitatea, retelele de socializare si alte metode sau activitati pot imbunatati traficul pe un site web, niciuna din acestea nu asigura si convertirea vizitatorilor in clienti. Obtinerea unui trafic mare este doar prima etapa in cresterea vanzarilor sau a popularitatii unei afaceri un loc important este si rolul web designului.

Optimizarea ratei de conversie este foarte importanta pentru orice afacere, iar multi factori care o influenteaza in mod direct tin chiar de web design. Designul unui website joaca un rol major in convertirea vizitatorilor.

Care sunt principalele elemente de design care pot determina vizitatorii sa actioneze?

Culorile unui site web si butoanele CTA (call to action). Culorile folosite in designului unei pagini web trebuie sa concorde cu publicul-tinta. Intotdeauna se va avea in vedere cui se adreseaza un site, mai exact afacerea respectiva, in asa fel incat crearea site-ului sa fie pe masura asteptarilor lor. In acelasi timp si butoanele care indeamna vizitatorii sa actioneze au o importanta aparte. Totusi, imperativele folosite nu trebuie sa agreseze vizitatorii, ci doar sa-I indemne sa actioneze. In mod intuitiv, culorile si butoanele CTA fac o echipa foarte buna. Folosirea unor culori atragatoare, contrastante determina vizitatorii sa apese repespectivele butoane.

O identitate memorabila va incepe cu crearea brandului. Inainte de realizarea unui site web este necesar un brand puternic: un nume cu rezonanta si un logo unic care sa aiba impact in mintea consumatorului. In acelasi timp si numele domeniului trebuie sa fie ales astfel incat sa fie relevant, usor de memorat, de scris si de gasit.

Comunicarea vizuala are la baza perceptia. In primul rand, vizitatorul va observa layoutul, imaginile si alte elemente vizuale care vor distrage atentia. De asemenea, trebuie tinut cont de rabdarea si timpul pe care le au vizitatorii pentru a citi foarte mult text. Impactul trebuie sa se creeze prin imagini, clipuri video, grafice, infografice si alte elemente vizuale care sa capteze atentia. Totodata si titlurile sau subtitlurile pot avea un efect notabil daca sunt evidentiate si daca intregul continut este divizat in mai multe sectiuni mici.

O ierarhie clara si concisa. Intotdeauna se va incepe cu ce este mai important. Tinand cont de aceeasi rabdare a vizitatorilor, dar si de obiectivele afacerii respective, informatia de pe un site web trebuie clasificata astfel incat, inca de pe prima pagina sa se raspunda unor intrebari clare: Cine suntem? Cu ce ne ocupam? Ce informatii puteti gasi aici? Cu ce ne deosebim de altii? si Care este pasul urmator?

Designul responsive este deja imperativ in zilele acestea. Nu mai exista niciun dubiu ca accesarea cat mai multor pagini web se face folosind dipozitivele mobile. In acelasi timp, daca specificul afacerii permite si mai ales necesita o aplicatie web, aceasta n-are voie sa lipseasca pentru a creste rata conversiei unui site web.

Designul fiecarei pagini web trebuie sa fie cat mai curat si aerisit. Incarcarea paginii cu mai multe elemente de design nu poate duce decat la confuzie, repulsie si eventual, la abandon. Paginile unui site se vor crea asemenea unor landing pages, iar butoanele CTA vor fi realizate separat pentru a usura navigarea utilizatorilor.

Nu in ultimul rand se vor integra in respectivul site web butoanele de social media si pluginurile aferente (Like Box, Facebook Recommendations, Comment Box etc) care permit distribuirea continutului de catre vizitatori. De asemenea, in aceeasi ordine de idei, aprecierea anumitor pagini web poate fi realizata prin recenzii, testimoniale redactate de clienti care vor spori increderea vizitatorilor in site-ul respectiv.

Un design convingator poate fi o provocare destul de mare si poate necesita un timp indelungat pentru implementare. Dar o afacere infloritoare nu se naste peste noapte, iar un site web poate fi perfectionat de-a lungul timpului in asa fel incat sa obtina rata de conversie mult dorita.