Principii de baza in flat design

Orice linie de design am alege pentru crearea unei pagini web, e nevoie sa tinem cont de anumite principii. Intrucat, in ultimii ani, in web design cel mai folosit este flat designul (designul plat) ne vom axa pe principiile de baza ale acestuia.

Ce trebuie sa stim si sa respectam cand realizam un site web cu design plat?

In primul rand, vom redefini designul plat si elementele caracteristice ale acestuia: se folosesc forme bidimensionale (cercuri, triunghiuri, patrate sau alte figuri geometrice carora le lipsesc umbrele, inclinatiile sau gravurile). Principiile dupa care functioneaza designul plat sunt simplitatea si lizibililitatea. Respectand aceste doua principii fundamentale, orice web designer va putea realiza layouturi, postere sau chiar design de software.

Simplitatea designului plat consta in evitarea umbrelor sau ale altor elemente complicate de design care ofera unui site web senzatia de realism. De asemenea, datorita faptului ca spatiul ecranului este limitat (folosindu-se de cele mai multe ori dispozitivele mobile pentru navigarea pe un site web) stilul minimalist al designului plat permite folosirea unor imagini simple. Aceste imagini se incarca mult mai repede intrucat browserele nu incarca si elementele de design impreuna cu acestea.

La fel de importanta ca simplitatea designului este lizibilitatea. Acest principiu se impreuneaza cu stilul minimalist. Folosirea mai mult spatii libere (albe) si lipsa umbrelor asigura inteligibilitatea unei pagini web, cu precadere a continutului scris al acesteia. Typography in designul plat adauga stil textului facandu-l foarte usor de citit. Nu se mai pune accent pe caligrafie si pe fonturile cu serife, ci pe fonturi simple dar ingrosate care ofera lizibilitate unui text.

Nu este o noutate ca designul plat a invadat Internetul si se regaseste in multe pagini web, aplicatii sau sisteme de operare. Folosirea unor elemente simple, punerea accentului pe typography si pe culoare, minimalismul si absenta profunzimii sunt trasaturile care definesc designul flat.

Pictogramele folosite sunt mult mai vizibile si mai usor de folosit decat in cazul altor tipuri de web design (skeuomoprhism, de exemplu). Interfata cu utilizatorul (UI) si experienta acetuia (UX) sunt elemente definitorii in web design. Or, in cazul folosirii unui design plat este mult mai usor de tinut cont de cele doua componente. Adesea, designul flat ofera senzatia de simplitate si datorita usurintei de utilizare si de navigare pe anumite pagini.

Designul plat merge pe ideea de recunoastere imediata. De exemplu, pictograma care indica setarile intr-un meniu este imposibil de nerecunoscut.

Culoarea, de asemenea este ul alt element care ofera dinamism unui site web construit pe baza designului plat. Paletele de culori folosite in designul plat sunt foarte ofertante. Daca in alte linii de design se merge pe folosirea a doua-trei culori, in designul plat se pot folosi si pana la opt culori sau nuante diferite.

Se opteaza pentru designul plat este atat de des datorita usurintei de intelegere si de folosire pe care o ofera utilizatorilor unui site web sau ai unei aplicatii web. Din cauza acestei usurinte de a il folosi se creeaza confuzia intre aplicarea sa si folosirea de catre utilizator in final. Conceptul de design plat poate fi la fel de complex ca orice alt tip de design.