ux-ui-web-design-profesionist

UX, UI & Web design

Exista o multime de complicatii si de neintelegeri atunci cand vine vorba de a stabili diferenta dintre notiunile UI si UX in web design. Drept urmare, vom incerca sa dam o definitie mult mai standardizata a ceea ce am incercat sa explicam metaforic. UI, sau altfel spus User Interface – Interfata Utilizator, este acea parte a site-ului(web design) care este afisata utilizatorului. Este ceea ce vede cel care navigheaza pe site. UX sau User Experience, pe de alta parte, este reprezentata de modul in care se simte un utilizator atunci cand viziteaza un site, experienta traita de acesta in urma vizualizarii informatiilor pe care le ofera site-ul respectiv.

Altfel spus, o experienta buna a utilizatorului este precum alunecarea unui snowboard pe zapada fara efort. Acest sentiment este greu de descris in cuvinte deoarece este vorba de ceva care se intampla pur si simplu. In contrast cu acest sentiment, putem remarca forma placii de snowboard care va ajuta la toate virajele si la mentinerea pe drumul cel bun. Asta inseamna o buna interfata pentru utilizator. Pe scurt, intregul continut al unui site genereaza o experienta placuta, pe cand o buna interfata pentru utilizator este un element intern extrem de important al unui site.

Pentru a intelege pe deplin diferentele despre care am vorbit mai sus, vom incerca sa transpunem aceste idei in spatiul site-urilor web care ne intereseaza in mod deosebit. UI este reprezentat de butoanele care apar in site si de modul in care arata acestea. UX, pe de alta parte, se refera la caracteristica acelui buton de a putea fi apasat atunci cand dam click cu mouse-ul pe el. Posibilitatea de a putea da click pe acel buton, si apoi faptul ca acel buton va aparea ca apasat intr-un site bidimensional, este ceea ce aduce satisfactia si nu doar existenta butonului. Poate vi se pare banal dar multi designeri web uita de aceste mici amanunte atunci cand proiecteaza un site.

De exemplu, exista o multime de site-uri care au butoane frumoase, mari, cu umbre sub ele de parca abia asteapta sa fie apasate, iar cand facem acest lucru butoanele nu lasa impresia de apasare/adancire in pagina. Nu genereaza nici o animatie care sa ne ofere un feedback al actiunilor noastre, ceea ce poate genera dezamagire la nivelul subconstientului.

Nu am dat acest exemplu pentru ca am considera butoanele ca fiind singurele lucruri importante dintr-o pagina web, ci pentru a scoate in evidenta importanta unei bune experiente a utilizatorilor cand interactioneaza cu un site. Evident ca nu putem judeca un produs final doar dupa faptul ca un buton lasa impresia sau nu ca este apasat dar, in final, orice amanunt conteaza pentru utilizatori.

Dincolo de industria web designului, oamenii sunt extrem de influentabili emotional de ceea ce vad. Din acest motiv, putem afirma cu certitudine ca rolul designerului este extrem de important in realizarea unui web design atractiv. Acestia fac mai mult decat sa dea lucrurilor un aspect placut. Ei pot sa creeze sentimente adevarate cu privire la un anumit produs. De fapt, asta este ceea ce trebuie ei sa faca.

Web designerul este unul dintre cei mai importanti oameni din echipa celor care realizeaza site-ul si ar trebui tratati ca atare. Proiectantii sunt si ei importanti, dar ei si munca loc nu sunt la vedere. Efectele lor sunt implicite, constand in lucruri precum viteza site-ului, arhitectura bazei de date etc, pe cand designerul isi pune amprenta personala peste tot produsul final. Sa nu uitam ca UX reprezinta intregul proiect, iar UI reprezinta sectiuni individuale din proiect.

Desi poate ca am lasat impresia in acest articol ca UX este mai importanta pentru vizitator, tinem sa precizam ca nu e nici pe departe asa, UI fiind o componenta foarte importanta a UX. UI poate face ca site-ul sa arate frumos, iar UX e cea care da utilizatorului placerea vizitei.

Evident ca, atunci cand construim un site, nu putem separa cele doua notiuni. Totul trebuie sa functioneze ca un intreg, ele fiind interdependente una de cealalta.