Aplicatii web

Aplicatiile web vin in ajutorul oricarui proprietar de magazine online

Internetul devine un jucator din ce in ce mai important pe piata afacerilor mondiale, oferind, de multi ani, mai mult decat simpla oportunitate de a cauta informatii si de a te distra. Astazi, acest serviciu joaca un rol major in industria comunicatiilor, media si a stirilor. Care este totusi explicatia pentru care acest lucru se intampla? Una destul de simpla, aplicatiile web. Acestea reprezinta tot ceea ce un utilizator foloseste atunci cand deschide un browser si se contecteaza. Vorbim despre Facebook, Gmail , toate jocurie online si majoritata site-urilor mai complexe. Aplicatiile web sunt opusul celor care necesita instalare pe calculator, precum pachetul Microsoft Office, Photoshop sau jocurile mari.

Aplicatiile web sunt folosite de foarte multe companii mari care pun la dispozitia clientilor servicii variate. In primul rand, se bucura de avantajul unor retele de securitate foarte bune, ceea ce le ajuta la transferul de bani si la comenzile online. De fapt, toate serviciile de Internet Banking sunt realizate prin intermediul aplicatiilor web, la fel ca si sistemele magazinelor online, ele devenind vitale pentru infrastructura majoritatii afacerilor de pe Internet. Daca de regula paginile web sunt statice, paginile aplicatiilor web interactioneaza cu clientii, primind cereri de la acestia si raspunzand la ele in timp real. Cel mai bun exemplu este cel al magazinelor online, unde aplicatiile utilizeaza o baza de date pentru a stoca informatii permanente precum descrierile produselor, preturile si comenzile clientilor.

Un model cu trei niveluri

Modelul aplicatiilor web, ca si cel al multor altor software-uri, este construit pe trei niveluri: prezentarea pentru clienti, stratul logic al aplicatiei (numit si business logic) si serviciul de date, adica baza de date. Astfel, aplicatia este impartita intr-o retea care pune in lagatura clienti diferiti si distribuitori de produse si servicii.

Intr-un model clasic cu trei niveluri, prezentarea pentru clienti contine programul care pune la dispozitia acestora interfata cu formele specifice de ferestre interactive. Acestea ajuta clientul sa se descurce mai usor odata intrat pe paginile aplicatiei respective. Ele sunt create cu ajutorul mai multor limbaje de programare, mai simple (precum HTML sau DHTML) sau mai complexe (JAVA).

Stratul logic este localizat pe o retea locala (LAN) sau pe un alt computer. Acesta actioneaza ca un server pentru cererile clientilor provenite din interfata cu care acestia interactioneaza. Mai mult, la acest nivel se determina ce alte date sunt necesare si unde se gasesc acestea. Acest nivel poate fi creat cu ajutorul unor script-uri web precum ASP sau PHP sau a unor limbaje de programare de server, ca TCL, COBRA sau PERL.

Ultimul nivel este cel al bazelor de date si contine si un program care permite citirea si scrierea lor. Bazele de date stocheaza, gasesc, adauga si updateaza noi informatii categoriale intr-o maniera sistemica si organizata.

Vezi oferta
services-4-big

Organizarea unei aplicatii web poate fi insa si mai complexa de atat, in fuctie de cerintele utilizatorului, de volumul si de complexitatea informatiilor detinute, insa acest model cu trei niveluri este cel mai des folosit si cea mai comoda modalitate de a utiliza aplicatiile web.

Avantajele utilizarii aplicatiilor web

Fiind aproape universal folosite de cei care pun la dispozitie servicii online, era normal ca aplicatiile web sa aiba un numar important de beneficii, care sa le faca atat de dezirabile.

Fiind dezvoltate pentru a putea fi accesate de pe orice browser, aplicatiile web trebuie testate doar pentru diferite astfel de navigatoare. Astfel, la ele se poate lucra de pe orice sistem de operare, nefiind necesara si testarea pe mai multe din acestea. Rezulta astfel costuri mai scazute in procesul de realizare a unei aplicatii web.

Spre deosebire de aplicatiile traditionale, cele web sunt disponibile si usor de accesat oriunde si oricand, atat timp cat se utilizeaza un PC care are conexiune la Internet. Asadar, atat clientii cat si proprietarii au mai usor acces la ele. In plus, aplicatiile web sunt mai usor de costumizat decat cele de pe desktop. Designul, prezentarea si intregul mesaj sunt mai usor de modificat, dar pot fi prezentate si diferit pentru diferite grupuri de utilizatori.

Continutul unei aplicatii web poate fi accesat de pe o varietate de dispozitive (PC, telefoane mobile, tablete, PDA-uri, mai nou console si multe altele), sporind si mai mult posibilitatile utilizatorilor sa aiba acces si sa interactioneze cu informatiile. Iar aplicatiile web pot interactiona intre ele mult mai usor, sporind astfel accesul clientilor la date.

Nu in ultimul rand, acestea sunt usor de instalat (prin intermediul update-urilor se poate ajunge la toti utilizatorii deodata), se adapteaza la un volum de informatii din ce in ce mai mare si sunt mai bine securizate (gasindu-se pe servere dedicate) si usor de creat.